Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 34 gazdasági szektorban tevékenykedő 3300 kínai vállalat részvételével készített felmérés tanulsága szerint a "vállalati elitnek" számító nagyvárosi cégek adatai valóban arról árulkodnak, hogy a gazdaság gyorsuló ütemben áll helyre, ám az ország egyéb régióiban a javulás mértéke jóval visszafogottabb. Míg az ország északi, keleti és déli ipari központjaiban - Peking, Sanghaj és Kanton térségében - a termelés a harmadik negyedévre javult a második negyedévhez képest, az ország nyugati - Tibet, Kanszu, Csinghaj és Hszincsiang alkotta - részében a termelés a harmadik negyedévre még jobban visszaesett az év második három hónapjához képest.

Derek Scissors, a China Beige Book vezető közgazdásza szerint a felmérés eredménye rávilágít, hogy Peking a gazdaság alakulásával kapcsolatban a vállalati elit eredményeit helyezi előtérbe, ez az a kép, amelyet a külvilág felé mutatni kíván.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a vállalatok értékesítésből származó bevétele a harmadik negyedévben elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindazonáltal a vizsgált régiók közül kettő kivételével mindben javulás volt megfigyelhető a második negyedévvel összehasonlítva.

A hivatalos adatokkal egybehangzóan a feldolgozóipari vállalatok helyreállása lekörözte a többi szektorét. A kereslet az év eddigi részében folyamatosan elmaradt a kínálat mögött, a kiskereskedelmi forgalom és az import pedig jóval gyengébben teljesített az ipari termeléshez és az exporthoz képest.

Az elemzőcég 160 bankár bevonásával is felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy az ország keleti partvidékén dupla vagy akár háromszoros mértékben folyamodtak kölcsönökhöz, mint az ország többi részén.

A hivatalos statisztikai adatok szerint Kína gazdasága 3,2 százalékkal bővült az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az év első három hónapjában rekordmértékűnek számító 6,8 százalékkal zsugorodott. Egyes elemzők 5 százalékot meghaladó növekedést jósolnak a harmadik negyedévre - írta az MTI.