Gázt talált Afrikában az Eni

Az olasz székhelyű Eni csoport bejelentette, hogy Mozambikban gázlelőhelyeket fedezett fel, míg Líbiában újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait.
NAPI, 2013. január 17. csütörtök, 17:53
Fotó: Napi.hu

Az Eni új, mozambiki gázlelőhelyek (Mamba South 2 és Coral 2) felfedezését jelentette be a Mamba Complex határain belül, így a régió nyílt tengeri telepének gázkészletét már kéttrillió köbméterre becsülik, amit az elvégzett lehatároló fúrások is alátámasztanak. A 4300 méter mélységet is elérő Mamba South 2 naponta közel négymillió köbméter gázt képes termelni, míg a 4725 méter mély Coral 2 is hasonló mennyiségű, jó minőségű gáz kinyerésére alkalmas. Az Eni jelenleg további vizsgálatokat tervez, továbbá legalább még 2 lehatároló fúrással kívánja kiértékelni a Mamba Complex készleteiben rejlő lehetőségeket.

Az olasz cégcsoport és Mozambik együttműködésének távalti terveiről Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója és Armando Guebuza elnök egyeztetett. A tárgyaláson az LNG (cseppfolyósított földgáz) export létesítmények fejlesztésével megvalósuló gázkészletek jövőbeni értékesítéséről, a helyi gázszolgáltatás és villamosenergia termelésről, az Eni helyi képzési és fenntarthatósági kezdeményezéseiről és az ország infrastruktúra fejlesztéseiről is szó esett.

A helyi földgázkészletek összehangolt fejlesztése érdekében az Eni előszerződést köt a mozambiki Anadarko társasággal, továbbá azt tervezik, hogy szárazföldi LNG cseppfolyósító üzemeket létesítenek közösen az észak-mozambiki Cabo Delgado tartomány területén.

A nyílt tengeri fúrások mellett az Eni újrakezdi szárazföldi kutatófúrásait is Líbiában, ahol a Sirte-medencében, Bengázitól 300 km-re délre fekvő kút 14 500 méter mélységében  fog új olajmezőt feltérképezni. A munkálatok az első lépését jelentik annak a projektnek, amelynek keretében az Eni líbiai tevékenységeinek helyreállítását célozta meg. Az olasz cégcsoport volt az első nemzetközi vállalat, amelyik a Mellitah Oil & Gas közreműködésével 2011 szeptemberében, a polgárháború kitörését követő hetedik hónapban újraindította líbiai termelését Abu Attifel mezőn.

Paolo Scaroni Ali Zidan líbiai miniszterelnökkel és Abdelbari Al-Arusiand olajminiszterrel is tárgyalásokat folytat többek között a következő 10 év új kutatási tevékenységeiről, valamint közös fejlesztésekről a helyi nemzeti olajtársasággal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.18 17:46

Bárki is írta (és vette át) ezt a cikket, megtanulhatná végre a számok helyes magyar elnevezését.
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADz_hatv%C3%A1nyai
A magyar "trillió" 18 darab nullát jelent, angol megfelelője "quintillion", és köbméterben annyit jelent, mintha az egész Föld kérgének 10%-át ki akarnák termeli Mozambikban. Ezzel szemben az angol "trillion" 12 darab nullát jelent, magyar megfelelője "billió" (ezer milliárd), és sokkal jobban elfogadható gázpiaci mennyiség, nem kelti azt a tévképzetet, hogy Napunk kihunyásáig elegendő földgázunk van. Biztos vagy benne, hogy az utóbbi áll fenn a ENI felfedezése kapcsán. Üzenem ezt az írott kifejezés szégyeneinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html