2011-ben rekord pénzügyi eredményeket produkált az anyacég és már második éve világelső a tiszta nyereség alapján. Az éves bevétel 3.500 milliárd rubel (24.500 milliárd forint, a tavalyi magyar GDP 87 százaléka), ami 23 százalékkal haladta meg a 2010-es mutatót. A nettó nyereség pedig majdnem 880 milliárd rubelt tett ki. Ez 2,4-szer több az előző évinél - tájékoztatta a Gazprom részvényeseit a vezérigazgató.

Alekszej Miller elmondta, hogy a Gazprom feltárt, de még nem kitermelt földgáztartalékainak értéke 11 százalékkal nőtt és 300 milliárd dollárt tesz ki. A geológiai kutatásoknak köszönhetően közel 720 milliárd köbméter földgázzal rendelkezik a Gazprom. A tartalékok növekedése 40 százalékkal haladta meg a kitermelés növekedését. A földalatti gáztározókban orosz viszonyokat tekintve tavaly rekord mennyiséget tároltak: 65,2 milliárd köbmétert. 2015-re Európában 5 milliárd köbméterre növelnék a földalatti tározók kapacitását.

A további fejlesztésekről Alekszej Miller elmondta, hogy tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállított az európai fogyasztóknak a Gazprom, és az orosz gáz piaci részesedése 27 százalékra nőtt Európában. Azt is elmondta, hogy a piaci kockázatok csökkentése érdekében új területeken folytatja a lelőhelyek felkutatását. Egyebek között Algériában, Vietnámban, Irakban és Közép-Ázsia országaiban.

Tavaly fontos lépést tett a cég annak érdekében, hogy kiaknázza Oroszország sarkvidéki talapzata alatti földgázt. Alekszej Miller 2011 kiemelkedő eseményének az európai gázszállító rendszert az egységes gázellátó rendszerrel összekapcsoló Északi Áramlat gázvezeték megvalósítását nevezte. Az első ágán megkezdődött a gáz továbbítása, a másik ágon az ősszel tervezik elindítani a szállítást - mondta az orosz cég vezetője.

A Déli Áramlatról szólva a Gazprom vezérigazgatója kifejtette: fontos lépéseket tettek a projekt előre mozdításában. A gázvezeték tengeri szakaszának építésében résztvevő részvényesekkel aláírták a megállapodást, elfogadták a megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyt kaptak arra, hogy Törökországban kizárólagos gazdasági zónában építsék meg a vezeték ottani szakaszát. A Déli Áramlat első objektuma, a Bánáti Udvar elnevezésű, Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb földalatti gáztározója működésbe lépett 2011-ben.

Alekszej Miller a Gazprom részvényesei előtt megerősítette, hogy a Déli Áramlat építése ez év decemberében elkezdődik a maximális kapacitásra: évi 63 milliárd köbméter földgáz szállítására tervezve.

A Gazprom vezérigazgatója helyes döntésnek nevezte a kőolaj-ágazat fejlesztését. Stratégiai terveik szerint 2020-ra évente 100 millió tonna szénhidrogént hoznak fel a felszínre és 70 millió tonna kőolajat dolgoznak fel.

Az orosz állami cég az oroszországi elektromos energiaiparban folyatja az intenzív beruházásokat: mára 17 százalékos részesedéssel rendelkezik az áramtermelésben.

Alekszej Miller végül közölte: az igazgatótanács 212,4 milliárd rubel értékben javasol osztalékot fizetni a részvényeseknek. Ez azt jelenti, hogy egy részvényre majdnem 9 rubel(56 forint) jutna. Az osztalék 230 százalékkal haladja meg a 2011-es szintet.

A földgázszállító és kitermelő orosz állami monopólium jegyzett tőkéje 118,367 milliárd rubel. A Gazprom részvényeinek több mint 50 százaléka állami tulajdonban van.