Megdöbbentő adatok a gyümölcsökről - ezeket a boltba sem engedik be

Az Európában termesztett gyümölcsök és zöldségek több mint egyharmada soha nem jut el a szupermarketek polcaira a nem megfelelő méret és a kisebb hibák miatt - idéz az agrárszektor.hu, egy új brit kutatást.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 25. szombat, 17:08
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de az Edinburghi Egyetem felmérése szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak - olvasható a portálon.

Komoly problémát okoz, hogy a mezőgazdasági termelők általában jóval több növényt termelnek, mint amennyire szükség lenne. Részben emiatt lehetséges, hogy az elpazarolt élelmiszerek kibocsátásának éghajlatváltozásra gyakorolt hatása 400 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásával egyenlő mértékű.

Egyes kutatók szerint jelentősen javulna a helyzet, ha a fogyasztók tudatosabbá válnának, és nagyobb mértékben törekednének a "fenntartható vásárlásokra". Emellett a kereskedők nagyobb mértékben használhatnák fel a torz és a hibás termékeket apróra vágott vagy feldolgozott formában.

Forrás: Napi.hu/Szász Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.08.26 10:13

Ez új kutatás???? Ezt sok-sok éve lehet tudni, és ha emlékeim nem csalnak kampányokat is indítottak már emiatt. Valami Enszes IQ bajnok kiszámolhatná ez vajon mennyi felesleges CO2 kibocsátással jár, szöcskezabalásra bíztatás helyett...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.25 18:39

"a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek"
----------
Biztos, hogy így gondolják a vásárlók?
Szerintem meg nem. A boltosok nem teszik ki, mert nem lehetne a hibásat olyan drágán adni mint a szebbik részét. Ami persze természetes, csakhogy ha lenne olcsóbb, ennyit sem vinnének a drágábból.
Mert mesterségesen drága. Inkább hagyják elrohadni, minthogy olcsóbban jusson hozzá a nép az egészséges élelemhez.
A termelőtől olcsón veszik, a vásárlónak meg aljas drágán adják. Ráadásul hónapok múlva fizetik ki a termelőt, de a vásárló azonnal csengessen nekik.
A politikának ráncba kellene szedni a boltokat. 8 napon belül fizesse a termelőket, és bizony, hatósági árat kellene bevezetni, ha nem bírnak a pénzéhségükkel.
Volt időszak, amikor büntették a pofátlan árrést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html