Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák kormánykoalíció egyik pártja, a Híd módosíttatni akarja az ártörvényt - írja a pozsonyi Új Szó. Jövő márciustól állami ellenőrzés alá vonnák az üzletláncok árképzését, a haszonrés meghatározását az olyan esetekben, ha az egyik fél visszaélhet a piaci fölényével.

Azt akarják elérni, hogy a szlovákiai élelmiszer-termelőknek ne kelljen olyan áron továbbadniuk a termékeiket az üzletláncoknak, amelyek a gyártási költségek határán mozognak. Emellett ki akarják küszöbölni, hogy a kereskedők különböző haszonrést alkalmazzanak a hazai és külföldi élelmiszerekre. A javaslat elfogadása esetén szabályok megsértői minimum 50 ezer eurós büntetésre számíthatnának, többszöri szabálysértés esetén ez elérhetné akár a 300 ezer eurót is.

A nagy üzletláncokat tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) szerint a Híd javaslata ütközik a gazdasági versenyről szóló szabályokkal. Korábban a földművelésügyi tárca is élt hasonló változtatással az üzletláncokról szóló törvényben, a Gazdasági Versenyhivatal (PMÚ) elmeszelte a módosítást.