A Reuters szerint a "kötvénykirály" a Janus Capital Group Inc-hez (JCG) távozik. A piacokat meglehetősen nagy meglepetésként érte a hír, a Janus Capital részvényei elképesztő sebességgel lőttek ki, közép-európai idő szerint negyed négy körül, nem sokkal az amerikai tőzsdenyitást megelőzően, már több mint 40 százalékkal rallyztak a nyitást megelőző kereskedésben, a nyitás után 35 százalékos nyereségben jártak.

A Janus közleménye szerint a most elindított, a kaliforniai Newport Beach-i központú Janus Global Unconstrained Bond Fundot fogja menedzselni. Gross már hétfőtől hivatalosan a Janus alkalmazásában áll, október 6-tól pedig már munkába is áll.

A Janus által kezelt vagyon kevesebb mint tizede a Pimco által kezelt vagyonnak. A denveri székhelyű JCG 2014. végén mintegy 177,7 milliárd dolláros vagyont kezelt a világon. Ezzel szemben a Pimco globálisan több mint 2000 milliárd dollárnyi vagyont kezel, főleg kötvényeket. A zerohedge.com szerint ennél a vliágon csak egy intézmény, mégpedig maga a Fed kezel nagyobb vagyont, 4,5 ezer milliárd dollárnyit.

Gross széles körben elismert szakembernek számít, a Pimco Total Return Fund nevű alapja a világ legnagyobb kötvényalapja, ám ebből a befektetők már 16. hónapja vonnak ki forrásokat: augusztus végén 221,6 milliárd dollár hagyta el az alapot, míg a legnagyobb mértékű tőkekivonás 2013 áprilisában volt, amikor 292,9 milliárd dollárt vontak ki a befektetők.

Gross manegement stílusát komoly kritikák érték az utóbbi időben - jegyzi meg a Marketwatch -, miután a korábban az utódjának tartott, szintén elismert szakember, Mohamed El-Erian távozott a Pimcó-tól. A Pimco nem kommentálta a hírt.

A SEC a Pimcó-nál vizsgálódik

A napokban jelent meg az a hír is, miszerint a Wall Street Journal úgy értesült, hogy a SEC, az amerikai pénzügyi szektor felügyeletét ellátó szervezet vizsgálatot indított a Pimco ellen. A vizsgálat arra irányul, vajon a társaság nem manipulálta-e az alapjai által elért hozamokról szóló adatokat azzal a céllal, hogy megtévessze a kisbefektetőket.

Már érezte, hogy távoznia kell

A Reuters értesülései szerint Bill Gross számított arra, hogy el fogják távolítani a Pimco-ból. A hírügynökség információi szerint a kötvényalap alaposan felkészült a "kötvénykirály" távozására, így nem érte váratlanul a lépés. Gross a Reuters szerint végkielégítés nélkül távozott a Pimco-tól.

A CNBC amerikai televízió értesülései szerint Gross miután választás elé állította a cégvezetést, hogy "vagy ő, vagy mások" távoznak, azonnali hatályú lemondásával és távozásával tulajdonképpen megelőzte a kirúgást. Az ügyet jól ismerő források közlése szerint nem az Allianz, hanem a Pimco szorgalmazta Gross eltávolítását.

A Pimco anyavállalatának, az Allianznak a részvényei frankfurtban 5,9 százalékkal zuhantak be a bejelentést követően, amellyel az egész DAX-ot magával rántotta. Az Allianz a hetedik legnagyobb komponens az indexben. A DAX 0,4 százalékos mínszban járt közép-európai idő szerint negyed négy körül.