A Bild úgy tudja, hogy a német autógyártók és a német kormány már megállapodott abban, hogy hogyan kompenzálnák a régebbi dízeles autók tulajdonosait, a megállapodást azonban csak később jelentik be - írta a portál.

Állítólag az autógyártók járművenként 3-10 ezer euró kedvezményt adnának akkor, ha régebbi dízeles autókat újakra cserélnének a tulajdonosaik.

A megállapodás az Euro4-es és Euro5-ös dízelmotorral szerelt autókra vonatkozik, akkor, ha azokat modern dízeles vagy benzines autókra cserélik.

A Bild szerint a program 14 német nagyvárosra és azok környékére vonatkozna, ahol magas a levegő nitrogén-oxid terhelése -ezek közé tartozik München, Stuttgart, Köln, Reutlingen, Düren, Hamburg, Limburg, Düsseldorf, Kiel, Heilbronn, Backnang, Darmstadt, Bochum és Ludwigsburg, így például a berini vagy a frankfurti autósok nem részesülnek kedvezményben.

A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vizsgálatainak hatására 2015-ben ismerte el, hogy bizonyos dízelüzemű járműveibe olyan szoftvert telepített, amellyel kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátási előírások. A botrány mintegy 11 millió gépjárművet érintett, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

A fotó forrása: Pexels.com/Skitterphoto.