Újabb csapásra készülhet a Huawei?

A német Bosch vizsgálja a kínai Huaweit érintő amerikai szankciók hatásait és vizsgálja a következményeket.
Csernátony Csaba, 2019. május 26. vasárnap, 12:12
Fotó: Getty Images

Vezető német cégek, a Siemens, a Bosch és a szoftvergyártó SAP vizsgálják, hogy van-e értelme fenntartani az üzleti kapcsolatokat a Huawei kínai telekommunikációs céggel az amerikai szankciók fényében - írja az MTI Frankfurter Allgemeine Zeitung német lapot idézve.

Bosch például azt közölte, hogy követi az eseményeket és "vizsgálja a lehetséges következményeket". Megjegyezte továbbá, hogy a Bosch szigorúan betartja a jogi követelményeket és kötelezettségeket világszerte.

Feketelistán a kínai cég

Donald Trump amerikai elnök május 15-én írt alá rendeletet az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy tiltsa meg amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de már akkor biztosra vették az elemzők, hogy a Huawei a célpont.

Másnap az amerikai kereskedelmi minisztérium fel is tette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. A minisztérium ugyanakkor 90 napos felmentést is adott a Huawei egyes ügyfeleinek annak érdekében, hogy "kritikus szolgáltatásaikat" fenn tudják tartani a tilalom életbe lépéséig és más beszerzési forrásokra tudják azt átállítani.

Több mint 100 milliárd dolláros bevétel

A Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója volt. Évente mintegy 70 milliárd dollárt fordít alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárol alkatrészeket olyan nagy amerikai cégektől, mint a Qualcomm, az Intel Corp vagy a Micron Technology Inc. A Huawei egyben a világ második legnagyobb okostelefon gyártója és termékei szintén nagyban függenek az amerikai áramkör-beszállítóktól.

Az idei első negyedévben az amerikai IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat kimutatása szerint a Huawei okostelefon eladásai ötven százalékkal 59,1 millióra nőttek, miközben a világpiaci forgalom 6,6 százalékkal csökkent. A piacvezető Samsung és a rangsorban harmadik Apple eladásai egyaránt csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK