Ígéretesebb a Tescónak Szlovákia, mint Magyarország?

Miközben a magyar piacon már csak visszafogott tempóban bővít a Tesco, Szlovákiában az idén összesen közel 20 üzletet nyit.
NAPI, MTI-Eco, 2011. október 24. hétfő, 09:09
Fotó: Napi.hu

Az év végéig további nyolc bolt megnyitásával számol a Szlovákiában jelenleg 101 üzletet működtető brit Tesco kiskereskedelmi üzletlánc. A Tesco az idén eddig már 10 új üzletet nyitott Szlovákiában - közölte Michal Dyttert, a Tesco Stores SR elnökségi tagja.

A pozsonyi Új Szó hétfői kiadása szerint a Szlovákiában 1996 óta tevékenykedő Tesco időközben kiépítette az értékesítési hálózat teljes skáláját, a kisebb boltokon (Express) át a hipermarketeken keresztül egészen a bevásárló központokig, emellett 17 benzinkút és több saját logisztikai bázis tartozik a hálózathoz.

Az idei hálózatbővítése révén 470 új munkahelyet hozott létre, az év végéig ez a szám további 170-nel nőhet - elérve a 9000 alkalmazottat. Utóbbi szám azt jelzi, hogy az itthon megszokottnál kisebb egységekről lehet szó, hiszen a cég korábbi tájékoztatása szerint minden új, magyarországi áruház nyitásával átlagosan 100-300 új munkahelyet hoz létre.

Hazánkban júliusban nyitotta meg legújabb egységét a Tesco, Kőszegen. A második legnagyobb brit befektetőnek számító társaság közel 24 ezer munkavállalót alkalmaz, 16 éves magyarországi működése során már több mint 200 áruházat nyitott.

A lánc féléves jelentésében ugyanakkor kitért arra, hogy "a világpiaci visszaesés, és az azt követő szigorú megszorítások által leginkább sújtott piacokon, így Írországban és Magyarországon még akadozik a kilábalás a válságból, míg máshol, így Thaiföldön erős növekedés tapasztalható". Hazánk és Írország esetében így a Tesco - az adott gazdasági körülmények miatt - alacsony ütemben bővíti értékesítési területének nagyságát, amíg az általános gazdasági helyzet nem javul.

Magyarországon az üzemanyag-eladások nélkül számított bruttó értékesítés éves összehasonlításban 2,6 százalékkal nőtt az első félévben. Az első negyedévben 3,5 százalékkal, míg a második negyedévben 1,8 százalékkal nőtt ez a mutató az előző év hasonló időszakához képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK