A magyarországi drótkerítés a menekültválság negatív szimbólumává vált (azzal a jelenettel együtt, amikor egy magyar operatőr elgáncsolja a gyermekével a vállán futó apukát). Ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy berlini cég visszautasította a borotvapenge élességű elemeket tartalmazó drótkerítés szállítását Magyarországra - írja cikkében a huffingtopost.com hírportál.

A szerb-magyar határt elválasztó kerítés éles vitát váltott ki Magyarországról, a humanitásról és Európa imázsáról. A portál idézi Orbán Viktor miniszerelnököt, aki egyebek mellett annak a véleményének is hangot adott, hogy ő és akik egyetértenek vele, nem akarnak multikulturális társadalomban élni.

Európának az az országa, amely elkezdte a hidegháborúban felépült falak lebontását, most újakat emel ezek helyett és visszahátrál a veszélyes, vidékies nacionalizmusba - értékeli a helyzetet a huffingtonpost.com.

Orbán kerítése

Orbán kerítése, amely részben drága, borotvapengés dróthálóból áll nem csupán az ideológiai visszatérést szimbolizálja a rettegett diktatúrák sötét korszakába, hanem ráadásul telesen felesleges veszély jelent a Nyugat-Európába igyekvő menekültekre - folytatódik az amerikai sajtóorgánum német változatában megjelent cikk.

A borotvaháló sokkal veszélyesebb, mint a szögesdrót. Az ilyen típusú kerítések életveszélyes sérüléseket okozhatnak. "A borotvaháló garantáltan megvédi a vagyonát a felhatalmazás nélküli behatolásoktól és behatolóktól" - idézi az ilyen termékek gyártásával foglalkozó német Mutanox cég weboldalát a hírportál. Csak olyanok jutnak át ezen az akadályon, akiknek már minden mindegy, s ezért a legsúlyosabb sérüléseket is hajlandóak megkockáztatni.

Orbán ajánlata

A Mutanox tulajdonosa a berlini Talat Deger. Cége drótakadályok, köztük a NATO-drótnak is nevezett borotvahálók gyártásából él. Termékeiket magán- és köztulajdonban lévő létesítmények körüli kerítések építéséhez használják, például szélfarmokat védenek velük a tolvajoktól. Néhány héttel ezelőtt kaptak egy igencsak kecsegtető üzleti ajánlatot.

Az Orbán-kormánynak több ezer tekercs borotvahálóra volt szüksége sürgősen, hogy útját állja a Magyarországon keresztül Európába igyekvő menekülteknek. A budapesti bürokraták a hozzá hasonló profilú cégekhez hasonlóan a Mutanoxot is megkeresték vásárlási szándékukkal. Félmillió eurót (157 millió forint) ajánlottak a portékáért, ám kosarat kaptak.

Orbán védműve

Magyarország rosszul használja a NATO-drótot. Orbán úr az emberek lába elé helyezteti el ezt az akadály, akik belegabalyodva komoly sérüléseket, szenvedhetnek el, akár meg is halhatnak emiatt - fejtegeti Deger, aki egyben cége igazgatója is. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem szállítunk dróthálót Magyarországnak. Azok a drótakadályok, amelyeket gyártunk, tolvajok ellen valók - teszi hozzá. A menekültek azonban nem bűnözők.

Különösebb hezitálás nélkül, spontán jött a döntés, hogy nem vesznek részt Orbán védművének létrehozásában, az alkalmazottak támogatták a lépést. A cég imázsa szempontjából vegyes a kép: kaptak számos dicséretet kiállásukért, de érkeztek agresszív e-maileg náciktól és balos szélsőségesektől is, amelyekben megfenyegették a vállalkozókat. A hírek szerint egyébként a magyar kormány Kínában tudta beszerezni a borotvakerítéshez való dróthálót.