Indul a nagy olasz mentőakció

Az Európai Bizottsággal konzultál az olasz kormány az ország egyik legnagyobb kereskedelmi bankjának feltőkésítéséről - írta pénteken a Corriere della Sera napilap.
MTI, 2016. december 2. péntek, 15:33
Fotó: Reuters

A Monte dei Paschi Olaszország harmadik legnagyobb bankja, és év végéig öt milliárd eurós újratőkésítést kell végrehajtania, máskülönben az Európai Központi Bank (ECB) felfüggesztheti a tevékenységét.

A lap szerint a kormány már engedélyt kért az állami mentőakcióra, a bizottság pedig olyan megoldást keres, amellyel csökkentheti a bank részvényeseinek és kötvényeseinek feltőkésítésből fakadó veszteségeit.

Az Európai Unió legújabb szabályozása szerint először a befektetőknek kell elszenvedniük az esetleges törzstőke-módosítás hatásait, mielőtt állami mentőcsomagot kaphat egy pénzintézet. A bank pénzügyi vezetője, Francesco Mele szerint a bizottság viszont várhatóan belegyezik abba, hogy csak a részvényesekre és a hátrasorolt kötvényesekre szűküljön ez a kör. A Monte dei Paschi-ra azért alkalmazhatnak engedékenyebb szabályokat, nehogy az ország teljes bankrendszerét kár érje - írta a lap.

A bank a héten zárja a kötvény-részvény átváltási programját, mely csökkentené a részvények névértékét. Kétséges viszont ennek a kimenetele, tekintettel a most vasárnap tartandó olaszországi népszavazásra. Amennyiben a szavazók nem támogatják a reformterveket, a kormány várhatóan lemond, és a bank sem viszi véghez a részvényátváltási programot.

HOZZÁSZÓLÁSOK