Jövőre eladják a legnagyobb szlovén bankot

A jövő évre halasztják a legnagyobb szlovén bank, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) privatizációját - jelentette be szerdán a privatizációt lebonyolító szlovén állami vagyonkezelő (SDH).
MTI, 2016. szeptember 14. szerda, 13:28
Fotó: Napi.hu

Eredeti elképzelések szerint az NLB 75 százalékát még az idén értékesítették volna. A szlovén állami vagyonkezelő szerdán ugyanakkor azt közölte, hogy a magánosításra jövőre kerül sor, de csak azután, hogy a bank ismertette éves eredményeit. Az NLB rendre márciusban hozza nyilvánosságra előző évi adatait.

A múlt év végén jelentették be, hogy az idén csaknem húsz cég magánosítását indítják el, köztük a 2013-ban állami támogatással megmentett Nova Ljubljanska Bankáét.

A korábbi kormány 2013-ban 15 állami cég eladását engedélyezte, amiből hét került azóta magánkézbe. Szlovénia néhány éve súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem kellően hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben még mindig állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

A Jugoszláviától 1991-ben külön vált Szlovénia kormányai több mint két évtizede halogatják a szélesebb körű magánosítást, így az ország gazdaságának mintegy fele még mindig állami kézben van.

HOZZÁSZÓLÁSOK