Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Másfél év alatt több mint 542 millió forintot költöttek vezető politikusok és pártok hirdetésekre a Facebookon - derül ki a Népszava összesítéséből. A kormánypárti oldalon legalább 283 millió forintot mutatnak a Facebook hirdetéstárának adatai, ettől nem sokkal marad el az ellenzéki tábor, amelynek tagjai 259 millió forintot költöttek el. A hirdetési időszak a tavalyi európai parlamenti és az önkormányzati választásokat is magába foglalja.

A kormánypárti oldalon a legtöbb pénzt Magyarország Kormánya hivatalos Facebook-oldala költötte 161,2 millió forinttal, ezt követi a Fidesz oldala 101,2 millióval. Orbán Viktor miniszterelnök nem költ hirdetésekre oldalán, ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter vagy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sem. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a kormányzati kommunikációért felelős Rogán Antalnak és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek hivatalos oldala sincs. A kormánytagok között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fordította a legjelentősebb összeget, 1,9 millió forintot a közösségi oldalon való jelenlétre.

Az ellenzéki oldalon nincs közös kommunikáció. Kiemelkedik Karácsony Gergely főpolgármester, aki 30,3 millió forintot költött el a Facebookon. Az összegbe beletartoznak a megválasztása előtti kampányköltései is, megválasztása óta az ő oldala lett a fővárosi önkormányzat legfőbb kommunikációs csatornája. Budapest Főváros oldala mindössze 730 ezer forintot költött.

Az ellenzék legtöbbet költő pártja a DK, vezető politikusaival együtt legalább 51,7 millió forintot fordítottak a Facebook-megjelenésre. A főbb üzeneteket a párt hivatalos oldala (18,4 millió) mellett Dobrev Klára (18,2 millió) és Gyurcsány Ferenc (12,9 millió) hirdetik. A Momentum 48,6 millió forintot költött a Facebookon, a Jobbiknál a párt és elnökének összköltése 41,3 millió forint, az LMP 9,7 millió forintot fizetett hirdetésekre.