Az orosz kormány fontolgatja, hogy az Európai Unió Oroszország-ellenes szankcióira válaszul korlátozza vagy teljesen betiltja a transzszibériai légi folyosók használatát az európai légitársaságoknak - jelentette a Vedomosztyi üzleti napilap. Az EU a Krím félsziget bekebelezése és a délkelet-ukrajnai orosz szeparatisták fegyveres felkelésének támogatása miatt vezetett be politikai-gazdasági ellenlépéseket Oroszországgal szemben.

A légi forgalom korlátozásának lehetséges módjairól egyeztetések zajlanak a moszkvai külügyminisztérium és a közlekedési tárca között - tudta meg a Vedomosztyi egy neve elhallgatását kérő forrástól. A tiltás elsősorban a legnagyobb cégeket, a hosszú távú ázsiai járatokat is üzemeltető Air France-KLM-et, a Lufthansát és a British Airwayst érintené a legérzékenyebben.

Mindenki rosszul jár

Számítások szerint csak ez a három légitársaság egymilliárd euró veszteséget szenvedne el már akkor is, ha csak három hónapra tiltanák ki a járataikat a szibériai légtérből. A pluszköltségek részben abból adódnának, hogy gépeik hosszabb úton jutnának el ázsiai célállomásaikra, ami növelné az üzemanyagszámlájukat és néhány egyéb más kiadásukat. A drágulás nyilván megjelenne a jegyárakban, s mivel a tilalom nem érintené az ázsiai légitársaságokat, azok versenyelőnybe kerülnének európai konkurenseikkel szemben.

A korlátozásnak azonban lenne némi bumeráng hatása is. Az orosz állami légitársaság, az Aeroflot ugyanis tranzitdíjat kap az orosz légtéren átrepülő repülőgépek üzemeltetőitől. A légtérhasználati tilalom alá eső európai vállalatok évente 300 millió dollárt fizetnek, amiről - vagy ennek egy részéről - le kellene mondaniuk az oroszoknak.

A sajátos légi háború voltaképpen már megkezdődött. Az Aeroflot tulajdonában lévő Dobroljot fapados légitársaság gépei ugyanis a hét elején földre kényszerültek, miután az uniós szankciók részeként felfüggesztették a rájuk vonatkozó lízingszerződések végrehajtását.

Csapatösszevonás

Oroszország Délkelet-Ukrajna lerohanására képes haderőt vont össze az elmúlt hetekben az ukrán határ mentén - idéz amerikai hírszerzései jelentéseket a Business Insider hírportál. A zászlóaljak számát közel megduplázták, a 17 új egység 19-21 ezer katona felvonultatását jelenti. A gyalogság mellett megfelelő fegyverzetet, ágyukat, légvédelmet építettek ki a határ közelében. A lépésre azzal párhuzamosan kerül sor, hogy az ukrán hadsereg viszonylag sikeresen szorítja egyre kisebb területre az orosz szeparatista csoportokat.