Kolomp helyett gps-t kapnak az osztrák tehenek

Kolomp helyett gps-jeladóval látják egy nyugat-ausztriai gazda szarvasmarháit, hogy a tehénkolompolás ne zavarja a szomszédos szálloda vendégeinek nyugalmát.
Inforádió, 2016. december 20. kedd, 19:50
Fotó: Napi.hu

A másfél éve húzódó kolompvitában peren kívüli egyezség született, ennek értelmében a kolompok zaját kifogásoló szállásadó 3000 eurót ad a gps-jeladók beszerzésére, a gazda pedig magára vállalja az eddigi pereskedés költségét - értesült kedden az ORF osztrák köztévé vorarlbergi stúdiója.

A marhákra helyezendő jeladót eredetileg kutyáknak találták ki, de alkalmazható a tehenek esetében is. A jeladónak köszönhetően a gazda mindig pontosan tudni fogja, hol vannak éppen a marhái. A szállásadó azt mondta, reméli, hogy a gazda nagy örömét leli a gps-ben.

A zwischenwasseri szállodatulajdonos aggódott, hogy a szomszédos mezőn legelésző tehenek örökös kolompolásukkal megzavarják a bungalóiban pihenő turisták nyugalmát, főleg éjszaka, ezért 2015 júliusában beperelte a gazdát.

Bár a vita most végül kölcsönös megelégedéssel zárult, az első bírósági tárgyaláson a felek álláspontja még nagyon eltért egymástól: a gazda kicsiny kecskecsengettyűkkel próbálta bizonyítani, hogy marháinak kolompja nem zavarhatja a szálloda vendégeit, míg a hoteltulajdonos legalább hatszor nagyobb kolompot rázott igaza bizonyítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK