Látványos fordulat történt a szomszédban

A szlovén bankok erősebbek és ellenállóbbak egy esetleges gazdasági megrázkódtatással szemben három évvel azután, hogy a pénzintézetek nagyra nőtt rossz hitelállománya miatt majdnem nemzetközi pénzügyi támogatásra szorult az ország - közölte a szlovén központi bank pénzügyi stabilitási jelentésében.
Domokos László, 2017. június 15. csütörtök, 10:46
Fotó: Reuters

Az elemzés szerint a bankok kedvezőbb makrogazdasági környezetben működnek, ami növeli a vállalati és a lakossági bizalmat. A központi bank ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az alacsony kamat csökkentheti a bankok nyereségességét. A vállalati hitelezés tavaly december óta tartósan nő, ami egy új befektetési hullám kezdetét jelzi.

Idén márciusban a pénzügyi ágazaton kívüli szektorokban a banki hitelezés 3 százalékkal nőtt éves összevetésben, miközben a rossz hitelek aránya a teljes hitelállományhoz képest 5,2 százalékra csökkent a decemberi 5,5 százalékról.

Szlovéniában a bankszektor 45 százaléka állami tulajdonban van. A gazdaság 2014-ben lépett ismét növekedési pályára, az exportorientált gazdaságú ország GDP-növekedése tavaly 2,5 százalék volt. A ljubljanai kormány az idei évre 3,6 százalékos, a központi bank 3,5 százalékos bővüléssel számol a belföldi kereslet és az export élénkülése alapján.

A pénzügyminisztérium nemrég azt közölte, hogy az idei első négy hónapban 8,8 százalékkal nőttek az adóbevételek. A szlovén munkaügyi hivatal pedig arról számolt be, hogy májusban 87 ezer 655 munkanélküli volt, ami 2009 júniusa óta a legkevesebb.

HOZZÁSZÓLÁSOK