A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nem kis merészség kellett ahhoz, hogy a fekete-tenger-parti Szocsi kis üdülővárosát választották 2007-ben a következő, 2014-es téli olimpia helyszínéül. A városka klímája szubtrópusi, viszont a mögötte emelkedő hegyek ideálisak a téli sportokhoz. Ahhoz azonban, hogy alkalmassá tegyék a téli olimpiára, több mint 200 sport- és infrastrukturális létesítményt kell megépíteni, aminek költségét több mint 30 milliárd dollárra becsülik − vagyis ez lesz a történelem legdrágább olimpiája. Van tehát miből és kitől lopni, nemcsak az államtól, hanem a magánbefektetőktől is, a Kreml kedvenc oligarcháitól − Oleg Deripaszka, Vlagyimir Potanyin és Ahmed Bilalov −, akik bár tisztában vannak vele, hogy a pénzük sosem fog megtérülni, vállalták a veszteséget, hogy Putyin elnök kedvében járjanak.

Potanyinnak például az alpesi sípálya építése − amit a hozzá tartozó létesítményekkel együtt magára vállalt − eddig 600 millió dollárjába került és még 1,6 milliárdra van szükség az olimpiai szint eléréséhez. A meglevő kettő mellé négy új szálloda készül, a sífutópályák hosszát 40-ről 80 kilométerre növelik és a meglevő 8 mellé 10 új síliftet készítenek, majd egy valóságos kisvárost építenek a hegyek lábánál. Ráadásul a milliárdos kellemetlen helyzetbe került, mert kénytelen volt cáfolni a kiszivárgott híreket, hogy fennakadások vannak a társfinanszírozó állami Vnyesekonombank átutalásaiban.

Perek indulnak sikkasztás miatt

Dmitrij Medvegyev májusban − még államfőként − utasította a legfelső számvevőszéket, vizsgálja meg az orosz és a külföldi bankok olimpiai projektekhez ígért kölcsöneinek helyzetét. Potanyin ugyanakkor elismerte, hogy projektje jóval nagyobbnak és bonyolultabbnak bizonyult, mint amilyenre számítottak. Emiatt van szüksége az állami bank segítségére, hiszen az államnak sem érdeke, hogy csődbe menjenek a vállalkozóik, különösen mivel a pluszköltségek nagyrészt olyan, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott feltételek miatt keletkeztek, amelyeket a folyamat elején azok nem ismerhettek − írta a RIA Novosztyi hírügynökség. Többször felmerült különböző fórumokon a panasz, hogy a NOB menet közben többször változtatott elvárásain, amivel drágította és késleltette a munkálatokat − a szervezet tagadta a vádat.

Várhatóan még e héten megkezdődhet az olimpiai pénzek megcsapolóinak első pere, miután a moszkvai belügyminisztérium bejelentette, hogy az ügyben lezárult a nyomozás s megtörténik a vádemelés. A sikkasztással vádolt Mosztovik építőipari cég vezetői állnak a bíróság elé, amely elnyerte az egyik olimpiai bobpálya építésének jogát − a költségek mesterséges felpumpálásával 2,5 milliárd rubellel (80 millió dollár) próbálták megkárosítani az államot. Az Izvesztyija értesülései szerint több nyomozás van folyamatban csalás és a költségek túllépésének gyanújával. Például a jégpályának helyet adó stadion építési költsége, amit 5,6 milliárd rubelért vállalt a kivitelező, már 9,6 milliárdra nőtt, és 5,6 milliárdot próbáltak zsebre tenni a központi stadion építői.

Szándékosan húzzák az időt?

Alekszandr Piszkunov auditor levelet intézett a téli olimpia előkészítéséért felelős miniszterelnök-helyetteshez, Dmitrij Kozakhoz, amelyben figyelmeztette, hogy veszélyben van az esemény megnyitóünnepsége, annyira elhúzódik helyszíne, a központi stadion építése, amelynek már a jövő évben el kellene készülnie. Piszkunov szerint a kivitelezők szándékosan lassítják a munkát, hogy olyan helyzetet teremtsenek, amelyben a kormány kénytelen lesz bármilyen árat jóváhagyni, csak hogy időre elkészüljön a létesítmény. A költségtúllépés máris akkora, hogy a működtetésre szánt pénzeket használják fel az építkezésre.