Magyarországon keresztül több gáz megy Ukrajnába

Magyarország egyetért azzal, hogy növelni kell az Európából Ukrajnába irányuló földgázszállítások mennyiségét - állította szerdán az ukrán energetikai és szénipari minisztérium sajtószolgálata.
MTI-Eco, 2014. június 18. szerda, 19:53
Fotó: Reuters

A tájékoztatás szerint Jurij Prodan, az ukrán parlament által a tárca élére kinevezett miniszter és Andrij Kobolev, a Naftohaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója Magyarországon tárgyalt Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. A találkozón megvitatták az európai energetikai biztonság, valamint a magyar-ukrán energetikai együttműködés kérdéseit.

A felek megállapodtak a Magyarországon keresztül Ukrajnába irányuló gázszállítások növelésének célszerűségéről - közölte az ukrán energetikai tárca sajtószolgálata.

A Naftogaz (Naftohaz) ukrán gázipari vállalat idén május 15-én bejelentette, hogy megállapodást kötött az egyik legnagyobb európai gázipari céggel arról, hogy Magyarországon keresztül gázt szállít Ukrajnába. Az ukrán vállalat a megállapodás bizalmas jellegére hivatkozva nem nevezte meg, hogy melyik európai cégről van szó, és a megállapodást feltételeit sem tárta fel.

Andrij Kobolev június 16-án bejelentette, hogy Ukrajna azzal a javaslattal fordult az Európai Bizottsághoz, hogy növeljék az Ukrajnába irányuló gázszállítást.

Ukrajnába jelenleg naponta mintegy 16 millió köbméter földgáz jut el Európából (részben Magyarországon keresztül). Kobolev szerint arra törekszenek, hogy növeljék ezt a mennyiséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK