Egy nappal szenteste előtt vált hivatalossá, hogy az olasz állam menti meg a világ legöregebb bankját, a Monte dei Paschi di Siénát. A friss tőke nélkül nem lett volna képes megtisztítani mérlegét 28 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelétől a bank. A 2011-es két bankmentő csomag után így ismét az olasz költségvetésből mentik meg a bankot, ezúttal az új európai bankmentési szabályok mellett.

Egyelőre azonban csak annyit tudni, hogy az olasz állam felállított egy 20 milliárd eurós bankmentő alapot, és hogy a bank junior kötvények részvénnyé alakításából 2,45 milliárd euróval javította tőkehelyzetét. Az olasz államnak a bankmentés nagyjából 6,6 milliárd euróba kerülhet, amelyből 2 milliárd euró 40 ezer kiskötvényes kártalanítására megy el (ők máskülönben az intézményi befektetőkhöz hasonlóan 25 százalékos leírást szenvedtek volna el).

Az ECB becslése szerint a korábban becsült 5 milliárd euróval ellentétben összesen 8,8 milliárd euróra lenne szüksége a banknak, de a bankmentés pontos feltételei még ismeretlenek.

A bank a Reuters tudósítása szerint 15 milliárd eurós, az olasz állam által garantált kötvénykibocsátására készül jövőre, amelyből a bank likviditását biztosítanák. A tervek szerint a kibocsátandó kötvények harmada rövid lejáratú lesz, míg kétharmada 3 éven belüli lejárattal rendelkezik majd. A bank papírjaival jelenleg nem kereskednek az olasz tőzsdén mindaddig, amíg nem döntenek a bankmentés részleteiről.