Megmenekül a fél évezredes bank

Talpon maradhat a világ legrégebbi bankja: az olasz Monte dei Paschi di Siena összesen 3,9 milliárd eurós tőkeinjekcióhoz juthat.
Szabó Márta, 2012. június 26. kedd, 15:38
Fotó:


Az olasz kormány mai döntése értelmében a Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. (MPS) Tier 1 tőkemegfelelési mutatója a június 30-i határidőig az Európai Bankhatóság (EBA) által elvárt 9 százalékra emelkedhet. Az 1472-es alapítása óta működő toszkán pénzintézet főleg sikertelen akvizíciói - azon belül a Santandertől megszerzett Antonveneta -  miatt került bajba, mostani feltőkésítését a Berlusconi-kormány pénzügyminiszteréről, Giulio Tremontiról elnevezett Tremonti-kötvények segítségével hajtják végre - ez lényegében azt jelenti, hogy maga az MPS bocsát ki kötvényeket és az olasz kincstár vásárolja fel azokat.

A 9 százalékos Tier 1 eléréséhez az MPS-nek 1,3-17 milliárd euró friss tőkére van szüksége a bankszektor felügyeletét is ellátó olasz jegybank becslése szerint, de a kincstár a kormány mai döntése értelmében összesen 3,9 milliárd eurónyi Tremonti-kötvény vásárlására vállal kötelezettséget - ezekkel részben a lejáró hasonló papírokat váltják ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK