A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a közép-európai hármak közül először a lengyel bankrendszer kilátását javította. A cég változatlanul negatív kilátást tart érvényben a cseh és a magyar bankrendszerre.

A lengyel bankszektorról összeállított csütörtöki londoni elemzésében a Moody's közölte, hogy az újonnan megállapított stabil kilátás tükrözi a lengyel bankok javuló tőkeellátottságát, erősödő kockázatelviselő kapacitását és jórészt önellátásra épülő finanszírozási profilját is, ami ellenállóvá teszi a rendszert a nemzetközi nagybani finanszírozási piacok folyamatosan nehéz kondícióival szemben.

A kilátás javításának elsődleges tényezője azonban a következő 12-18 hónap lengyel gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozás. A Moody's megítélése szerint ugyanis a növekedési ütem várt gyorsulása stabil működési kondíciókat teremt a lengyel bankok számára, mivel várhatóan erősíti a hitelek és egyéb banki termékek keresletét. A hitelminősítő előrejelzése szerint a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idén nem fogja meghaladni az 1,4 százalékot, 2014-ben azonban valószínűleg már eléri a 2,5 százalékot. Ebben a környezetben a Moody's a lengyel bankok elsődleges bevételi forrását jelentő kamatjövedelmek emelkedését várja.

A hitelminősítő azzal is számol, hogy az előrejelzési távlaton belül a lengyel bankrendszer tőkeforrásai szilárdak maradnak, és a rendszerszintű tőkemegfelelési ráta 1-2 százalékponttal emelkedhet a 2012 végén mért 14,7 százalékról. A rendszer ellenálló-képességét javítják a hazai lakossági betétállományra épülő finanszírozási források, amelyek korlátozzák a függőséget a nagybani piacoktól - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében.

A Moody's a múlt hónapban közölte, hogy továbbra is negatív kilátást tart érvényben a cseh bankszektorra, mivel a cég szerint a sérülékeny cseh makrokörnyezet és az euróövezet szintén gyenge makrogazdasági kondíciói változatlanul kedvezőtlen hatást gyakorolnak a cseh bankok teljesítményére.

A Moody's kiemelte azt az előrejelzését, hogy a cseh gazdaság az idei évet recesszióban tölti. A hitelminősítő prognózisa szerint a cseh hazai össztermék 2013-ban 0,3 százalékkal csökken.

A hitelminősítő nem sokkal korábban közölte, hogy a magyar bankrendszerre is érvényben hagyja a 2009 júniusában megállapított negatív kilátást, tekintettel a folyamatosan gyenge működési környezetre, az eszközminőség folytatódó romlására, valamint a tőkeellátottságot változatlanul terhelő nyomásra.