Nagy változás történt a lengyeleknél

Lengyelország legnagyobb energetikai vállalata, az Orlen-csoport mérföldkőhöz érkezett: megkezdte a kitermelést első hazai gázmezőjén, a lengyel Kárpátokban.
Barabás Júlia, 2021. január 23. szombat, 16:42
Fotó: Pixabay

A legnagyobb lengyel olajtermelő és -forgalmazó vállalat Orlen-csoport közleményben jelentette be, hogy kétéves előkészítés után megkezdi a kitermelést első hazai földgázlelőhelyén, a lengyel Kárpátalján lévő Bystrowicében - adta hírül a Business Insider Polska.

Egyelőre próbatermelés folyik. Idén további keresőfúrásokat is végeznek. Az új mezőből több mint kétmilliárd köbméter energiahordozót hoznak majd a felszínre.

Az Orlen 2030-ig tartó stratégiájában azt tűzte ki célul maga elé, hogy folyamatosan bővíteni fogja a saját gázmezőkön folyó földgázkitermelést. Mindezt annak érdekében, hogy egy évtized alatt a hazai szükséglet 20 százalékát elégíthessék ki ebből a forrásból. A most megkezdett munka fontos lépés a cél elérése felé. Az Orlen eddig csak más vállalatokkal együttműködve bányászott gázt, de mostanra már megvannak a tapasztalatai az egyedüli feltáráshoz és kitermeléshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK