Nagy bajban a szlovák autóipar - intő példa Magyarországnak?

Szakmunkások ezrei hiányoznak a szlovák munkaerőpiacról, így már a közeljövőben külföldiek foglalkoztatására szorulhatnak, különösen az autóiparban.
Barabás T. János, 2015. november 13. péntek, 14:34
Fotó: Reuters

Több ezer szakképzett alkalmazott hiányzik a szlovák autóiparban, ezért ha a szakközépiskolák és egyetemek nem kezdenek szorosabban együttműködni az autógyártókkal, komoly veszélye van annak, hogy az autógyárak néhány éven belül főleg külföldi munkaerőt fognak foglalkoztatni - figyelmeztetett a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP). Az autóiparnak a következő években 12-14 ezer szakképzett alkalmazottra lesz szüksége - derül ki a szervezet felméréséből, amelyet most hozott nyilvánosságra a pozsonyi Új Szó. Ebbe már beleszámították a Jaguar Land Rover alkalmazottjainak számát, ha a gyártó végleg úgy dönt, Nyitrán építi meg új telephelyét.

Juraj Sinay, a ZAP elnöke szerint az autógyártóknak például programozókra, elektrotechnikusokra, az ipari berendezések karbantartására és üzemeltetésére képes alkalmazottakra van szükségük.

A szövetség felméréséből azt állítja: Szlovákiában arra van szükség, hogy a munkapiacra lépők 31 százaléka egyetemi diplomával rendelkezzen. Jelenleg a középiskolák végzőseinek 60 százaléka jelentkezik egyetemre. "Ennek következményeként minden második főiskolás olyan szakon tanul, amelyre a munkaerőpiacnak nincs szüksége. A statisztikák szerint az egyetemi végzettséggel rendelkezők 55 százaléka négy évvel a tanulmányok befejezése után nem a képesítésének megfelelő ágazatban dolgozik, azaz pályaelhagyó.

Rendületlenül növekszik a termelés
A ZAP számításai szerint idén a Szlovákiában gyártott személyautók száma a tavalyi 971 ezer után meghaladja a 980 ezret, az első negyedévben 265 ezret bocsátottak ki a gyárak. Az ágazat meghatározó szerepet játszik a szlovák gazdaságban - részesedése a teljes ipari termelésben a The Slovak Spectator szerint 43 százalék, és több mint 80 ezer embert alkalmaz. Pozsonyi források állítják, hogy a Volkswagen botrány kirobbanása és a feltörekvő piacok gyengélkedése ellenére egyetlen szlovákiai autógyártó sem jelezte, hogy termelése csökkentésére készülne.

Az országban már ugyan létezik duális képzés, tehát az iskolák és az üzemek együttműködése, ebbe viszont csak a középiskolák kapcsolódnak be. "Az autóiparnak viszont több száz egyetemi végzettségű emberre is szüksége van, ezért a duális képzésbe a főiskolákat is mielőbb be kell kapcsolni. Az egyetemek végzőseinek jelenleg nincsenek gyakorlati tapasztalatai. Elméletből jelesek, de a gyakorlatban nem, képtelenek azonnal megfelelni a gyártók igényeinek" - állítja Július Hron, a ZAP oktatási bizottságának vezetője.

Az oktatásügyi minisztérium szerint a duális képzés megfelelően van beállítva s nemcsak a jelenleg nálunk termelő autógyártóknak, de a Jaguarnak is képesek leszünk elég alkalmazottat biztosítani. "A rendszert ráadásul a beruházók igényeihez igazíthatjuk" - állítja a tárca. Azt, hogy hol keressék az autógyártók a most hiányzóalkalmazottakat,viszont nem tudni - írta az Új Szó.

A ZAP szerint viszont ha duális oktatás rendszerét nem állítják be megfelelően, akkor a Volkswagen, a Kia és a PSA Peugeot-Citroen szlovákiai gyárainak egyetlen lehetősége rövidesen az lesz, hogy Magyarországon vagy Romániában keressen embereket. "S akkor a Jaguar tervezett gyáráról, amelyben hatezer ember találhat munkát, még nem is beszéltünk" - mondta Sinay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.11.14 23:32

@atombandi: "ha pedig munkára alkalmatlan, akkor iskolapadban a helye. ha kell 30 évesen is. ha valakinek ennyi idő kell megtanul írni-olvasni-számolni, akkor ennyi kell..."
A családi pótlék óvoda és iskolába járáshoz kötése nagyon jó döntés volt. Egyrészről a gyerek kapott enni (az étkezés árát így a szülők nem tudják elinni), másrészt megkapták az esélyt, hogy ragadhat rájuk valami. De aki olyan neveltetést kap, azt nem lehet tanulásra kényszeríteni.
antisorosnak abban igaza van, ezek a gyerekek hiányoznak a szakmunkásképzésből.
A téli közfoglalkoztatás program írni-olvasni tanító része gúny tárgya volt a baloldali médiában, pedig itt kezdődnek a problémák...
A felsőoktatásban pedig meg kell szüntetni, hogy ha egy oktató követel akkor feljelentjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.14 22:07

@antisoros:
nem értek vele én sem egyet. munkára alkalmatlannak nyilvánítanám azt, akinek nincs szakmája. ha pedig munkára alkalmatlan, akkor iskolapadban a helye. ha kell 30 évesen is. ha valakinek ennyi idő kell megtanul írni-olvasni-számolni, akkor ennyi kell...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.14 16:57

"Az egyetemek végzőseinek jelenleg nincsenek gyakorlati tapasztalata"

Ezek szerint őket is elérte a kényszer okozta silányulás. Eddig csak Hunniából (itt első kézből) és Németo.-ból volt erről infóm. Alakul ez.
Nálunk legalábbis ehhez még társul egy jó nagy arc is, a frissen végzetteknél. Tisztelet a kivételnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.11.14 16:53

@antisoros:
Hogy bírsz egy szmk és mérnökhiányról szóló cikknél is ide kilyukadni?
Nem a fizetés baj, hanem pont az, hogy nincs kit megfizetni.
A "200..400E-rel" kitörölheted a hátsódat, mert a legtöbbjük alapból funkcionális analfabéta. Vagy teljesen az. Belőlük milyen szakmunkást, vagy pláne mérnököt akarsz képezni? Pld. a gépészmérnök képzésre mi lenne a felvételi követelmény? Megenni 4 almát és keresztbe tenni két szöget? A kicsi elméletibb (programozás, fejlesztés-irányítás, stb) szakokra 8 alma és 4 szög lenne a szint?
Gondolkozz már ember.

Nem mellesleg, őket még ingyen etetni is olcsóbb lenne, mint amennyi most közmunka keretében rájuk van hall feleslegesen költve. A szépen elhallgatott tömeges visszafoglalkoztásról már ne is beszéljük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.14 16:19

@atombandi: a gdp is megsínyli, hogy nincs elég képzett ember.


..igen ..,de a libsik megint ingyen akarják etetni azok gyerekeit ,akik nem tanulnak szakmát ..,vannak vagy 200-400 000 -en ..,ennyi szakmunkás elég lenne !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html