A vállalat vezérigazgatója, Tim Cook és pénzügyi igazgatója, Peter Oppenheimer tartja a mai konferenciahívást, amelynek célja, hogy "nyilvánosságra hozza, hogy mire jutott a vállalat a készpénzállományával kapcsolatos megbeszélések során" - olvasható a cég közleményében. Hozzátéve, hogy a folyó negyedév eredményeivel kapcsolatban nem várható új bejelentés, mint ahogy semmi mással kapcsolatban sem a készpénzállományon kívül. Ami a befektetők érdeklődésére tarthat még számot, az az új iPad értékesítési számaival kapcsolatos információk, amelynek értékesítését pénteken kezdte meg a társaság.

Az elmúlt években egyre erősebb lett a nyomás az Apple vezetőségén, hogy mire fordítja hatalmas, közel 100 milliárd dolláros készpénzállományát. Ez a társaság februári közgyűlésének is központi témája volt, amin a cég vezérigazgatója csak annyit közölt, hogy "aktív megbeszélések" folynak azzal kapcsolatban, hogy mihez kezdjen készpénzállományával az Apple.

Az Apple készpénzállománya több mint 63 százalékkal növekedett egy év alatt, az év végén pontosan 97,6 milliárd dollárra rúgott december 31-én. A vállalat utoljára 1995-ben fizetett osztalékot, még azelőtt, hogy Steve Jobs visszatért volna a cég élére. A tavaly elhunyt alapító kifejezetten az osztalékfizetés ellen foglalt állást, úgy vélte, hogy az nem növeli a részvényesi értéket. Halálát követően azonban Tim Cook vette át a vezérigazgatói posztot, aki nem zárkózik el az osztalékfizetés elől. A társaság a részvény-visszavásárlások terén sem volt különösebben aktív és eddigi legnagyobb felvásárlása 400 millió dolláros volt.

A vállalat bevétele és profitja újabb és újabb rekordokat döntöget, a fundamentális sikersztorit pedig az árfolyam szárnyalása követte, aminek köszönhetően közel 550 milliárd dolláros kapitalizációjával a világ legnagyobb cégévé nőtte ki magát mostanra az Apple.