Nagy dolog készül Komáromban

A dél-koreai SK Innovation a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI beszámolója szerint.
Domokos László, 2018. március 8. csütörtök, 17:50
Fotó: AFP

A gyár első ütemben 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházásra 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, Komáromba településével már három jelentős akkumulátorgyártó működik hazánkban, de a város ipari parkjában gyártja elektromos buszait a kínai BYD, és a közelben lévő Audi is megkezdte az autókat meghajtó elektromotorok gyártását.

Az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz. A tömeggyártást 2020-ban kezdik meg, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el, kapacitása megfelel az első ütemének - mondta Yoon Yea Sunnak, az akkumulátor-üzletág elnöke.

A dél-koreai SK Innovation Zrt. 2017 novemberében jelentette be, hogy elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban. A társaság a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral. A vállalat komáromi beruházásával akar betörni az európai piacra.

A cég megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.03.08 22:07

Inkább azon kellene már pörögni, hogy ezek a cégek itt fejlesszenek, ne csak gyártsanak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html