Megsínylette az adósságválságot Görögország egyik legnagyobb bankja, a National Bank of Greece, ezért sorra adja fel balkáni hídfőállásait tőkehelyzete megerősítése érdekében. Ezúttal egyik leánybankjától, a negyedik legnagyobb bolgár hitelintézettől volt kénytelen megválni.

A Reuters szerint a magyar OTP is versenyben volt a United Bulgarian Bankért (UBB). Végül a szintén ajánlatot tevő belga KBC-t hozták ki nyertesnek, amely összesen 610 millió eurót fizet új szerzeményeiért, amit saját likviditásából és elérhető forrásaiból finanszíroz.

Az UBB-nak 8 százalékos mérlegfőösszeg szerinti, 11 százalékos a lakossági és 8 százalékos a vállalati piaci részesedése  Bulgáriában, az Interlease lízingpiaci részesedése pedig 13 százalék. Ezzel a bank a negyedik, a lízingcég pedig a harmadik legnagyobb szereplője a bolgár pénzügyi szektornak.

A különböző mutatók szerint első/második helyen álló OTP jókora versenytársat kap, Bulgária harmadik legnagyobb bankja és a legnagyobb bank-biztosítói csoportja jön ugyanis létre a KBC CIBANK nevű leánybankjának, DZI nevű biztosítójának és az új szerzeményeknek az együttes piaci pozíciója révén.

A KBC eddig is core piacaként tekintett Bulgáriára Csehország, Szlovákia és Magyarország mellett, az akvizíció ebbe illeszkedik. A tranzakciót megelőzően az UBB 183 millió eurós rendkívüli osztalékot fizet eddigi tulajdonosának. Ezt, illetve egy 81 millió eurós eszközérték-módosítást figyelembe véve a bankot a könyv szerinti érték (tangible book value, TBV) 1,1-szeresén, a lízingcéget pedig annak 1,29-eséért veszi meg a KBC. A KBC szilárd tőkehelyzetét 54 bázisponttal rontja a vásárlás, amelyet egyébként a bolgár hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk.