Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kérelem benyújtása illetékmentes, az adatbázisban való szereplés pedig helyettesítheti a tartozásmentességről szóló nemleges adóigazolásokat, amelyekre egyes pályázatoknál, hitelkérelmeknél, vagy a csok-igénylésnél szükség van. Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat - idézi az MTI a NAV közleményét.

Az elmúlt évek folyamatos növekedéséhez hozzájárult az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, mentesül ugyanis az ekáer-számhoz szükséges kockázati biztosíték megfizetése alól, aki legalább két éve működik, és szerepel a köztartozásmentes adatbázisban.

Nagy számban kérik felvételüket a csok- és egyéb hiteligénylők is, mert így ők is lényegesen egyszerűbben, gyorsabban, sorban állás nélkül igazolhatják köztartozás-mentességüket.

Ha egy adózó a feltételeknek folyamatosan megfelel, további ügyintézés és költségek nélkül akár évekig támaszkodhat az adatbázisban való szereplésre minden olyan alkalommal, amikor szükség van a tartozásmentesség igazolására. Ezért érdemes időről-időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a tagságot - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül. Azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig kérték a felvételüket, és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Fotó: Shutterstock