A szalmonellás lengyel csirkemájból Magyarországra is érkezett

Nemrég a szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük szalmonellával fertőzött lengyel baromfitermékek miatt, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy két magyar kereskedőhöz is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih szakemberei azonnal intézkedtek, az eljárás jelenleg is folyamatban van - számolt be a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. május 23. szombat, 08:43
Fotó: Pixabay - Képünk illusztráció.

Hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfiáruból, a hatóság azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki.

A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van - írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) nyomán a napilap.

A hivatal adatai szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett: három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bruce2000, 2020.05.23 09:04

Meg kell sütni/főzni, és akkor a szalmonella megdöglik. Nagyon elkényelmesedtek az emberek. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html