Veszélybe kerültek a magyarországi autógyárak?

Megszorításokra kényszerül a BMW és a Daimler és emiatt csökkentenie kell a Magyarországon tervezett termelés bővítését - írta a Handelsblatt híre alapján a Portfolio.hu.
Domokos László, 2019. május 13. hétfő, 07:10
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A Handelsblatt vasárnapi írása a BMW és Daimler autógyártók előtt álló rendkívül nehéz időszakot és annak várható következményeit vázolja fel, ezek pedig érintik a kecskeméti gyáregységet és a Debrecenbe tervezett üzemet is - írta a portál.

A BMW debreceni gyáránál idén tehetik le az alapkövet, azonban ezen kívül még semmi nem dőlt el. Azóta ugyanis a gyár két profitwarningon van túl, valamint az értékesítések is esnek, és ezek a fejlemények korrekciót jelezhetnek előre a tervekben. Intenzív tárgyalások folytak a háttérben a debreceni üzem felépítésének jövőjéről - fogalmaz a cikk.

Minden követ megmozgatunk, nincsenek tabutémák - jelezte múlt héten a Handelsblatt szerint Harald Krüger, a BMW vezérigazgatója.

A német lap úgy tudja, hogy miközben a BMW még értékeli a helyzetet, addig a versenytárs Daimler vezetői már megállították a kecskeméti gyár bővítését. Az igazgatótanács állásfoglalása szerint ugyanis a második üzem üzembe helyezését legalább egy évvel elhalasztották. A cég tavaly nyáron jelentette be, hogy egy második üzem felépítésén (full-flex gyár) dolgozik, ahol a gyártósorokról párhuzamosan gördülnének le a kompakt és szedán modellek, az elektromos autók, valamint az első- és hátsókerék meghajtású modellek.

Az autógyártók hivatalosan nem kommentálták a lap "fékezési manőverekről" szóló információikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.05.13 13:45

@europeer: nem kell ezt túlragozni
egyszerű ország ez: itt mindenki szarik mindenre
és mindenkire kivéve a pénzt:)
ha tele van a zsebed > a többi éhen is dögölhet
ez jött ki a nagy magyar ner-ből
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2019.05.13 11:19

Középtávon az autóipar termelése még kb 40-60%-kal nő a világon, más kérdés, hogy Európa a legkevésbé fejlődő, esetleg visszafejlődő régió az USA mellett.
Trump idióta kereskedelmi háborúja inkább csak ront ezen.
Az amerikából gerjesztett dízel mizéria elbizonytalanítja a vevőket, visszatáncolni nem igen lehet, a tipusválaszték lecserélése után újra növekedni fognak az eladások.
Ez a magyar gyárakat jól érinti, de a Ford, a GM, az FCA, a Subaru, Mazda és a Honda komoly bajban lesz. Esetleg a Suzuki is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.13 10:32

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.13 10:00

Múlt héten már írtam, hogy a beszállítóknál létszám- és munkaidő csökkentés van. A 6+2-es cégek több szakot visszavettek 5+2-re, és fizetési csúszások is előfordulnak.
Lehet mondani, hogy válság van az autóiparban, de az én állításom az, hogy nem válság, hanem hatalmas és felesleges túltermelés.
Évek óta pofázom, hogy a politikusoknak nem az autóipari munkahelyeket és az autógyártó cégeket kell támogatni, mert a Föld beledöglik a sok, feleslegesen legyártott autókba.
Az új autók ott rohadnak a gyárak udvarán, raktári szabadplaccon, C-vágányon álló vasúti kocsikon, stb. Nem kell ennyi autó!
A másik nagy probléma, hogy ezek az autógyártók csökkentik a termőföldeket, és a legbosszantóbb, környezetszennyezőbb probléma, hogy a természetvédelmi területeket is.
Gyárak, a a túlzott gyártás eredményeképp felesleges raktárak veszik el az élelem előállítás elöl a termőföldeket.
A hülye politikusok emelik az emberiség túlszaporodását, és csökkentik az élelmet biztosító földterületeket.
Áder fideszes elnök naponta kamuzza, hogy aggódik a Földért, a környezetért, miközben a pártja a legnagyobb környezetromból az országunkban.
A feleslegesen gyártó cégeknek engedélyt ad Natura 2000-es védett területek rombolására, beépítésére, és a fák tömeges kivágására.
Hazánkban a fidesz a legnagyobb környezeti kártevő, élen a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel. Ők hagyják, hogy ez történjen.
Az ő környezetei lábnyomukat, nem az enyémet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html