A BIEK (Bundesverband Paket & Expresslogistik e.V.) idei forgalmi előrejelzése mindössze, legfeljebb 1,5 százalékos növekedést jelez előre 2020-ra a kézbesítő és futárszolgálatoknál a tavalyihoz képest. A pesszimista forgatókönyv szerint azonban akár 1 százalékos forgalomcsökkenés is lehet. Ráadásul mindez azt követően, hogy az ágazat tavaly 3,8 százalékos forgalomnövekedést ért el. Sőt, 2000 óta az éves átlagos forgalomnövekedés 4,1 százalék volt - írja az MTI.

A prognózis a vállalatok közötti (B2B) csomagszállítási és futárszolgáltatások iránti kereslet járványvédelmi korlátozássokkal összefüggésbe hozható 3-5 százalékos csökkenésével indokolja az idei gyenge kilátásokat. A feldolgozóipar beszállítói láncának esetenként teljes leállásával párhuzamosan a kézbesítési szolgáltatások iránt is csökkent ugyanis a kereslet. Tavaly az ágazat forgalmának közel a felét tették ki a B2B megbízások, ami 1,6 milliárd kézbesítésnek felel meg.

A lakossági üzletágban viszont a kézbesítések 3,5-7 százalékos növekedését várja az idén a BIEK a járványhelyzetben megnövekedett online kiskereskedelmi forgalomnak köszönhetően.

Hosszabb távon viszont egyértelműen optimista kilátásokat fogalmaz meg a BIEK prognózisa, a kézbesítések száma eszerint a 2019-es 3,63 milliárdról 2024-re 4,48 milliárdra emelkedik. Az ágazat 2019-ben 21,3 milliárd euró forgalmat bonyolított.