Orbán után: így látja a Gazprom

Ausztria irányába tervezik vezetni a Déli Áramlat európai gázvezeték magyarországi szakaszát - olvasható a Gazprom elnökének budapesti tárgyalásáról kiadott szerdai moszkvai sajtóközleményben.
MTI, 2014. május 14. szerda, 19:26
Fotó: Reuters

"Tekintettel arra, hogy a szándékok szerint a Déli Áramlat szakaszát Ausztriában megépítik, közös döntés született arról, hogy kiegészítő vizsgálatokat végeznek a magyarországi szakasz új, Ausztriába vezető útvonalára vonatkozóan" - olvasható az orosz állami energetikai cég MTI-hez is eljuttatott tájékoztatójában.

Moszkvában emellett közölték, hogy Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti munkamegbeszélésükön megállapították, hogy az Európába, így Magyarországra is orosz földgázt szállító vezeték építése az elhatározott menetrend szerint halad. Bulgáriában és Szerbiában már elkezdődött a munka, a Fekete-tenger alatti szakasz megvalósítása az ősszel indul.

Magyarország területén jelenleg a Déli Áramlat csővezeték-szakaszának lefektetését megelőző tervezési-felmérési munkálatok, valamint a környezeti hatásvizsgálatok folynak.

A Gazprom közleménye szerint "a találkozó résztvevői kifejezték meggyőződésüket, hogy magyar szakasz útvonalának megváltoztatása nem befolyásolja a beruházás megvalósításának határidejét és az első gázszállítás a magyarországi szakasz igénybe vételével 2017 elején megindulhat".

Az eddigi tervek szerint a Déli Áramlat 229 kilométer hosszú magyarországi szakasza a magyar-szerb határnál lévő Hercegszántó és a magyar-szlovén határnál található Tornyiszentmiklós között vezetett volna.

A moszkvai tájékoztatóban emlékeztetek arra, hogy márciusban a Gazprom és az MVM Magyar Villamosművek Zrt. egyeztették a Déli Áramlat megvalósítását szolgáló, 2017-ig szóló cselekvési tervet.

Az osztrák OMV április 29-én írta alá a szándéknyilatkozatot a Gazprommal a gázvezeték Ausztriában megépítendő szakaszáról, amely Baumgartenig vezet majd. Korábban a Déli Áramlatot az olaszországi Tarvisióig vitték volna Szlovénián át.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bandesz, 2014.05.15 13:42

tenylegnagyon erdekes h nekik szabad a sajat erdekeiket nezni nekunk meg kuss van. na ezert nem kell foglalkozni h mit ugatnak es csinalni azt amit mi helyesnek gondolunk. Mao soha nem lesz kedvenc orszag a legkisebb urugy vagy erdek vegett siman hatbadofnek majd minket szo nelkul. ezt kell a fejunkbe vesni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.15 10:28

...Ausztria együttműködik Putyinnal ,és miért nem tiltakozik a drogos-liberális világ ?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html