A Scipher Medicine az USA egyik legnagyobb magánegészség-biztosítási szolgáltatójával közösen fejleszt - mesterséges intelligencia segítségével - gyógyszerteszteket - például a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen is.

A tőkét készpénzben kapják meg, a cég pre-money értékét 70 millió dollárra becsülték a befektetők. Az alapítók - köztük a bostoni Northeastern University-n működő Barabási Albert-László - így kisebbségbe kerültek, a befektetőknek összesen 61 százalékos tulajdonrésze van a cégben. Eddig összesen 34,9 millió dollár tőkét kaptak.

A befektetésben részt vett az egyik legnagyobb amerikai egészségbiztosítási szolgáltató, a United Health Group is befektetési leánycégén, az Optum Ventures révén. Ezen kívül még az Alumni Ventures Group, a Granpool és a Green D Ventures szerepelt, a kört a biotech startupokra vadászó Northpond Ventures vezette - írta a portál.

Emellett aláírtak egy együttműködési megállapodást is: olyan olyan gyógyszerek hatását vizsgáló teszteket fognak közösen fejleszteni és forgalomba hozni, melyekre a legnagyobb szüksége van az egészségügyi rendszerben.