Csődbe viheti a holland Royal Imtechet lengyelországi beruházása. Miután a 29 ezer alkalmazottal dolgozó cégóriás bejelentette, hogy kénytelen leírni legalább 100 millió eurót a Varsó melletti kalandpark építése miatt, valószínűleg a tavalyi évre nem fizet osztalékot, vizsgálatot indíttat lengyelországi részlege tevékenységének kivizsgálására és leváltotta annak teljes vezetését, az amszterdami tőzsdén részvényeinek árfolyama 50 százalékot zuhant. A vállalat közölte, hogy a tervezett időpontban nem képes nyilvánosságra hozni jelentését a 2012-es évről.

A minimum 100 millió eurós leírást négy lengyelországi beruházás teszi szükségessé, ebből három az Adventure World Warsawhoz (AWW), egy pedig az ahhoz építendő bioelektromos erőműhöz kapcsolódik. Ezek teljes értéke 757 millió euró - áll a cég közleményében, amiről a Puls Biznesu varsói gazdasági napilap számolt be. Az Adventure World Warsaw igazgatótanácsa szerint a holland cég belső problémáihoz nincs közük, és bíznak benne, hogy az általános kivitelező el fogja végezni szerződésben vállalat munkáit, amihez a maga részéről kész minden segítséget megadni.

A lengyel lap úgy tudja, hogy a problémát az AWW pénzhiánya okozta, ami erősen megkérdőjelezi a jó ötletnek tűnő kalandpark építésének realitását. Az AWW Lengyelországban bejegyzett vállalkozás, többségi tulajdonosa a luxemburgi Finalsa, amely mindössze 250 ezer eurós tőkével rendelkezik, székhelye pedig egy 20 négyzetméteres lakás, amit havi 35 ezer forintnak megfelelő összegért bérel. Egyetlen más nagy beruházásban nem ismert részvétele, és korábban Hollandiában csődbe mentek a vele társuló cégek.