Pofont kapott az egyik legnagyobb hitelminősítő

A lengyel gázpiacot uraló olaj- és gázipari társaság (PGNiG) felmondta szerződését hétfőn a Standard & Poor's nemzetközi hitel- és befektetésminősítővel, a döntést az osztályzás során alkalmazott szempontok iránti bizalmatlansággal indokolták.
MTI, 2016. január 25. hétfő, 19:25

A Standard & Poor's január közepén - nagy meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében - az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. Lengyelországban többen - köztük Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter is - politikai, nem pedig gazdasági indíttatású döntésnek értelmezték a leminősítést.

Az állami tulajdonú részvénytársaságként működő, a varsói tőzsdén 2005 óta a WIG-20 a vezető indexben szereplő PGiNG hétfőn közleményt adott ki, amelyben a minősítővel kötött, a lengyel cég rangsorolására vonatkozó szerződés felmondásáról tájékoztat.

A PGiNG továbbá is fennmarad a másik nagy hitel- és befektetésminősítő, a Moody´s listáján.

A Standard & Poor's-tól eltérően a Moody's Investors Service - bár januári hitelminősítő menetrendjében szerepelt a lengyel szuverén adósosztályzat elbírálása - nem hajtott végre besorolási felülvizsgálatot Lengyelország esetében. A PGNiG-t a Standard & Poor's 2012 novemberétől változatlanul a BBB szintű  besorolással tartotta számon, stabil kilátással.

A Puls Biznesu lengyel gazdasági szakportál értesülései szerint a PGNiG döntését "a hitelminősítő által alkalmazott szempontokkal kapcsolatos kétségek" mellett a "költségek optimalizációjának" szándéka is befolyásolta. A Puls Biznesu arról is beszámolt, hogy a Standard & Poor's rangsorolásából a PGNiG mellett az egyik legnagyobb lengyelországi bank, a PKO BP is kihátrált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Illiberalis, 2016.01.25 22:18

"Lengyelországban többen - köztük Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter is - politikai, nem pedig gazdasági indíttatású döntésnek értelmezték a leminősítést"

És milyen igazuk volt! Ez a döntés is azt mutatja, hogy a hitelminősítők a háttérhatalom kinyújtott karjai! Nem az ő szájízük szerinti választási eredmény születik egy országban - nosza rúgjunk egyet bele! Már rég nem gazdasági szempontok szerint, hanem saját politikai érdekeik szerint minősítenek.

"Pofont kapott az egyik legnagyobb hitelminősítő"

Nemcsak ennek az egynek, mindegyiknek kellene adni egy akkora pofont, hogy fel se tudjon kelni többé! Undorító parazita banda, a világgazdaság vérszívói!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2016.01.25 21:14

Bóvliba vágták a Standard & Poor's -t )))))))))))))))))))))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

729961, 2016.01.25 19:42

Nocsak! A lengyelek nem szaroznak, mint mi.....!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html