A bank bejelentése szerint 2012-es éves adózás előtti eredménye valamivel 1 milliárd euró fölött lehet, így a konszolidált nettó eredmény 700 millió euró fölött alakulhat a 2011-es 968 millió euróval szemben. A várakozásoknak megfelelően a hitelezési veszteségek alacsonyabbak voltak tavaly, mint a 2011-es 1,064 milliárd euró. A legmagasabb céltartalék-képzésre Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában kellett a banknak sort kerítenie. A költségszintben a negyedik negyedév nem hozott meglepetést: a nemrég felvásárolt lengyel Polbankot figyelmen kívül hagyva a 2011-es szint környékén marad az adminisztratív költségek szintje (3,120 milliárd euró). A bank hitelállománya csak mérsékelten (82 milliárd euróról 83 milliárdra) emelkedett.

Honnan jön a negatív meglepetés?

2012 első három negyedévében 842 millió eurós nettó eredményt ért el a Raiffeisen Bank International, a közlemény szerint azonban 2012 utolsó negyedéve nagyobb kihívásokat hozott. A nettó kereskedési eredmény az év első kilenc hónapjában még 266 millió euró volt, a negyedik negyedévben viszont a közlemény szerint nem járult hozzá a bank eredményéhez. Ennek egyik oka, hogy a bank az IFRS-szabályok miatt 30 millió eurós ráfordítást is elszámolt a negyedik negyedévben az ún. hitelértékelési kiigazítások (Credit Valuation Adjustments - CVA) miatt.

A fenti számviteli tétel mellett a bank egy másik olyan számviteli elszámolást is tett, amely negatívan befolyásolja negyedik negyedévét: leírta az ukrán leánybankhoz, a Raiffeisen Bank Avalhoz kapcsolódó 29 millió eurós goodwillját, és további kisebb goodwill-leírásokat is tett a bank összesen 10 millió euró összegben. A közlemény megemlíti, hogy a menedzsment fog osztalékfizetést javasolni a 2012-es év után.

A bank gyorsjelentése február 20-án, éves auditált jelentése április 10-én jelenik majd meg.

 

Mi az a CVA?

"A CVA az angol credit valuation adjustment kifejezés rövidítéséből származik. Magyarul hitelértékelési kiigazításnak fordíthatjuk, de a továbbiakban az angol rövidítést használjuk. Általános gyakorlat a derivatív kereskedés során, hogy a derivatív értékét módosítják a partner csődje esetén bekövetkező veszteség valószínűséggel súlyozott értékével. A CVA a partnerrel szemben fennálló követelés értékének módosulása a hitelező és a partner hitelkockázatának következtében. Megegyezik a pozíció értékének és ugyanezen portfólió kockázatmentes partnerek között fennálló értékének különbségével. A hitelértékelési kiigazítás tehát tükrözi az ügyféllel szemben fennálló kitettség teljesítésének elmaradása miatti hitelkockázat piaci értékét. Emiatt a CVA-t egyszerűen a partnerkockázat várható veszteségének is nevezik, és aggregált értéke része az intézmény eredménykimutatásának."

Forrás: Pálosi-Németh Balázs: Partnerkockázat - a pénzügyi piacok átalakulásának origója (Hitelintézeti Szemle, 2012/6.)