A legnagyobb csehországi bank az osztrák Erste Group tagja. A tavalyi eredmény 21,8 százalékkal jobb, mint a 2011-es. A bank közleménye szerint a nyereség elsősorban az értékpapírokkal való sikeres kereskedésnek köszönhető. A bank közgyűlésére készített osztalékjavaslat szerint részvényesek között 7,6 milliárd koronát (1 korona=11,5 forint) osztanak szét.

A Ceská Sporitelna volt a három legnagyobb csehországi bank közül az utolsó, amely nyilvánosságra hozta tavalyi eredményét.

A francia Société Générale tulajdonában lévő Komercní Banka 14,2 milliárd koronás adózott nyereséggel (éves szinten 46,4 százalékos növekedés), míg a CSOB, amely a belga KBC tulajdona, 15,3 milliárd koronás nyereséggel (37 százalékos növekedés) zárta a tavalyi évet. A nagy cseh banki hármas összesített tavalyi adózott profitja meghaladta a 46 milliárd koronát.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap elemzése szerint a nagy csehországi bankok helyzete a gazdasági válság ellenére is stabil, és az idei évben is komoly nyereségekre számíthatnak.