Novemberben a megbízói szerződések terén 40 százalékos évközi növekedést jegyeztünk. Portálunk történetében jelenleg a legmagasabb a nevezett kínálatok száma - idézi a szlovákiai magyar weboldal Katarína Teslát, a Profesia portál PR menedzserét.

A toborzók szerint karácsony közeledtével idénymunka szempontjából a munkanélküliek számára is adódhatnak érdekes lehetőségek. A Profesia.sk portálon több mint 1 300 megbízói szerződéses munkalehetőség között válogathatnak. Bizonyos területek jelentősen növelik alkalmazottaik számát. Néhányan a kétszeresére. Elvárásaink szerint megközelítőleg 10 ezres nagyságrendű  idénymunka-kínálat is kialakulhat, sorolta a számokat Jirí Halbrsát, a társaság menedzsere. Megjegyezte, hogy a kínálat megközelítőleg a tavalyitól ötven százalékkal magasabb.

A McRoy Jobliner személyi tanácsadó cég szerint a cégek nemcsak a karácsony miatt növelik alkalmazottaik számát. Hiány van a képzett munkaerőből. A belső munkaerőlétszám alacsony, tehát a munka bizonyos részét már nem bízhatják a megszokott munkaerőre. Ezért van szükségük idénymunkásokra. A kereslet becslésünk szerint 10 százalék körül mozog - vélekedett a portálnak Branislav Jancuska, a társaság menedzsere.

Főleg a kiskereskedők keresnek ideiglenes munkaerőt

Munkaerőre főként a kiskereskedői cégeknek van szükségük. A call-centerek, az irodák és a szállítás is igényel alkalmazottakat. Raktárosként, asszisztensként, vagy szakeladóként helyezkedhetnek el. "A munkáltatók főként karácsonyfák árusításához, a karácsonyi vásárokra keresnek eladókat, esetleg jegyárusokat a karácsonyi ünnepek idejére. Az órabér a feladatoktól, vagy a helytől függ, ahol a munkát végzik", magyarázta Tesla.

Halbrstát szerint az idén többet kereshetnek az idénymunkások. Egyrészt nagyobb a munkaerőhiány, másrészt a bérek is magasabbak. Néhány céget akár 15 százalékos béremelésre is kényszeríthet a munkaerőhiány, de átlagban az emelkedés 6 százalékos, szögezte le. Ahol nagyobb a munkaerőhiány, ott az emelés is magasabb, mint például a nehezen megközelíthető logisztikai központokban.

Az idősebb korban lévők is találhatnak munkát. Főként pénztárosként, kirakodóként vagy raktárosként alkalmazhatják őket. Az idénymunkára a karácsony a diákoknak is jó alkalom, hisz jóval több a szabadidejük, vélekedik Jancuska.