Közel 2 milliárd euró értékű sikkasztással, szándékosan kárt okozó gazdasági manőverekkel és pénzmosással vádolja a Lukoil orosz energetikai óriás romániai leányvállalata, a Petrotel olajfinomító igazgatóját, Andrej Bogdanovot, hat helyettesét és beosztottját a román ügyészség. A legnagyobb orosz olajipari magánvállalat 1998-ban vette meg a Petrotelt.

Az ügyészség szerint a vádlottak 2011-2014-ben a Petrotel által felvett hiteleket más, hozzájuk kötődő vállalatoknál használták fel, egyúttal pénzmosást is hajtva végre - írta a varsói Gazeta Prawna. A román finomító manővereik miatt 1,77 milliárd eurós veszteséget szenvedett el. Ennek fejében a hatóságok lefoglalták a Petrotel Lukoil 2 milliárd eurónyi vagyonát. Az orosz cég a Reuters beszámolója szerint visszautasította a vádakat, és fellebbez vagyonelemeinek lefoglalása ellen. A ploiesti fellebbviteli bíróság rendkívüli gyorsasággal máris elutasította a gyanúsítottak fellebbezését.

A vizsgálatot az állambiztonsági szolgálat segítségével 39 vállalatnál végzik. A Petrotel, amely évi 2,4 millió tonna nyersolajat dolgoz fel, a legnagyobb orosz tulajdonban levő vállalat Romániában.