Segítik az atomenergiát a svédek

A svéd kormány és az ellenzék megállapodott az atomenergiára kivetett adó csökkentésében az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása és új erőművek építésének lehetővé tétele érdekében - számolt be pénteken meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az Expressen lap.
MTI, 2016. június 10. péntek, 16:18
Fotó: Napi.hu

Az adó csökkentésére az állami Vattenfall energiaipari konszern szólította fel a kormányt annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a veszteségesen termelő erőművek bezárása.

A svéd energiaipari minisztérium szóvivője Ibrahim Baylan, közölte, hogy a tárgyalások az adó csökkentéséről folyamatban vannak a Vattenfall társasággal.

A kormány a nap folyamán később közleményben erősítette meg a svéd lap értesülését. Az adót 2017-ben kezdődő két éves időszak alatt fokozatosan fogják kivezetni.

Az adót a nukleáris energiatermelés mihamarabbi felszámolását sürgető Zöldek kezdeményezésére vezették be 2015-ben. A pénzügyminisztérium adatai szerint az adó tavaly 4 milliárd korona bevételt hozott a költségvetésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.06.21 14:18

A világ bonyolultabb mint sokan gondolnák.
Nálunk szinte elképzelhetetlen, ha valaki állást foglal valami mellett akkor a másikfajta lehetőséget ne zárná ki.
Tegnap megütötte a fülemet az egyik állami csatorna okosai Fazekas miniszter amerikai látogatását taglalták, meg ugye a GMO-ról is szó esett ennek kapcsán. Azt mondja az egyik kormányoldali főokos, hát azért a GMO nem olyan borzalmas dolog ám, csak amíg minden nem tisztázódott addig nem termeljük.
Na mondom magamban de belevettétek a tiltást az alkotmányba, tehát amit mondasz az nincsen benne.
Így vagyunk az atomenergiával is divat lett átkozni, ellenzéki és kormánypárti szavazói tömegek részéről is, holott nem ezt érdemli!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.21 11:07

@Fizikus: "Az adó csökkentésére az állami Vattenfall energiaipari konszern szólította fel a kormányt annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a veszteségesen termelő erőművek bezárása."

Hogy lehet az, hogy az "ingyen" termelo atomenergia nem tudja felvenni a versenyt a megujulokkal?

Remelem ha uj eromuvet epitenek, az torium alapu lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fizikus, 2016.06.21 10:57

Mostanában több ország is próbál átállni, szóval érdekes, hogy Svédországban fenntartanak egy ilyen egyensúlyt. Itt olvastam még pár részletet például az átállás tervezett idejéről, ha valakit érdekel a téma: http://atomenergiainfo.hu/tudastar/svedorszag-sem-mond-le-az-atomrol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html