Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dán Vestas Wnd Systems A/S az első olyan vállalat, amely több mint 100 gigawatt (GW) szélturbinát telepített a világon. Ez alkalomból a cég hivatalos közleményt adott ki, mely szerint az aktuális Közép-Amerikai Szélenergia projektben (MidAmerican Energy Wind XI) 2018 év végén telepített 2 gigás turbinákkal átléptek a századosok közé. A klubnak egyelőre a Vestas az egyetlen tagja.

A gyártó első, 1979-ben beüzemelt szélturbinája mindössze 30 kilowattos (kW) maximális teljesítményre volt képes. A Vestas máig több mint 66 ezer szélturbinát telepített a világ közel 80 országába. A legnagyobb szárazföldi szélerőmű egysége 4,2 MW-os, de a mintegy 70 ezer egységnek a fele (egészen pontosan 34 652 darab) ma már a belépő szintnek tartott 2 megás V80-as modelltől kisebb méretű és teljesítményű (maga a Vestas is az "egyéb" kategóriába sorolja ezeket a statisztikájában). 
A legnagyobb potenciált az Egyesült Államokban (több mint 22 GW) és Németországban (közel 14 GW) installálták a dánok, de elmúlt évtizedekben Spanyolországtól Arubán, Kubán és Kenyán át Vietnámig - sőt, egy 105 MW kapacitás erejéig "természetesen" Magyarországon is - megjelentek.

"40 éve a szélenergia úttörőiként kezdtük és ma az összes ügyfelünkkel és partnerünkkel rendkívül büszkék vagyunk arra, ahová eljutottunk" - mondta Anders Runevad, a Vestas elnök vezérigazgatója. A vállalat nem a múltjából él, az utóbbi években is növelni tudta a termelékenységét, az éves rendelési volumenrekorjati rendre felül tidta írni. 2015-ben 8.943 MW volt a limit, 2016-ban 10.494 MW, 2017-ben 11.176 MW, és bár a pontos tavalyi számot majd csak február elején jelentik be, elképzelhető, hogy 13 GW-ra nő a rekord.

A megújuló energiatermelők károsanyag kibocsátási paramétereire vetítve a Vestas szélturbina kapacitását az számolható ki, hogy a dán gyártó üzembe állított eszközei összesen 129 millió tonna szén-dioxid kiváltására voltak képesek. Ez 33 szénerőmű "teljesítménye". Még szemléletesebb az elért eredmény, ha a Vestas 100 GW-ját a saját pályáján mérjük meg. Ehhez jó támpontot ad a Bloomberg, mely 2018 közepén azt közölte a világgal, hogy a telepített szél- és napenergia kapacitások átlépték az egy terawattos (TW) határt. Vagyis: a Vestas az összes szél- és napkapacitás tizedét telepítette a világon.

A megújuló energia térnyerésének dinamikája a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) szerint azt mutatja, hogy míg az első TW "felépítése" 40 évig tartott, addig a második terawatt már 2023-ig felkerül a világtérképre.