Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tiltakozók követeléseit nagyrészt teljesítő megállapodás aláírásáról a tárgyalásokon az államot megfigyelőként képviselő Pawel Borys, a lengyel állami fejlesztési alap (PFR) elnöke tájékoztatta a sajtót.

A LOT eleget tett a sztrájkolók azon követelésének, hogy újítsák meg az egyik, fegyelmi okokból néhány hónapja elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyát, valamint vegyék vissza a múlt héten szintén fegyelmi okokból elbocsátott további 67 alkalmazottat is.

A felek "a társadalmi béke legalább 24 hónapig tartó megőrzésére" is kötelezték magukat. Ez alapot teremt ahhoz, hogy a LOT új bérfizetési szabályzatot dolgozzon ki.

A szakszervezetek hosszabb ideje kifogásolják a légitársaság bérfizetési gyakorlatát, amely a pilóták esetében a repült órák számától függ. Azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket gyakran nem munkaszerződéssel, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

Az október 18-án indított tiltakozást a LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek már szombat hajnalban, a döntő szakaszba lépő tárgyalások miatt, felfüggesztették.

Szombattól csütörtökig a légitársaság a fenntartott sztrájkkészültség során keletkezett munkaerőhiány miatt kénytelen volt naponta néhány járatot törölni. A kéthetes tiltakozás alatt a több mint 4600 menetrend szerinti járat közül mintegy 220-at töröltek.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel