Tizennégymilliárdért kelt el az óriási gyémánt

Ötvenhárom millió dolláros (13,9 milliárd forintos) összegért a Graff Diamonds vásárolta meg az elmúlt száz évben talált legnagyobb nyersgyémántot, egy teniszlabda nagyságú drágakövet - számolt be az MTI híre alapján a vg.hu.
Domokos László, 2017. szeptember 26. kedd, 15:46
Fotó: AFP

A Lesedi La Rona nevű ritkaságot 2015-ben találta a Lucara Diamond nevű bányatársaság Botswanában. Az 1109 karátos nyersgyémánt neve helyi - tswana - nyelven azt jelenti: a mi fényünk.

A drágakő adásvételét a Lucara jelentette be kedden a Twitter közösségi portálon, hozzátéve, hogy a tárgyalások egy éve folytak a híres londoni ékszerházzal - írta a portál.

A Lesedi La Ronát 2016 júniusában árverésre bocsátotta a Sotheby's aukciósház, de egyik ajánlat sem érte el a 70 millió dolláros kikiáltási árat. A Botswanában talált ritkasághoz foghatót több mint száz éve nem találtak.

A rekordot továbbra is a legendás Cullinan tartja, a 3016 karátos gyémántra 1905-ben bukkantak Dél-Afrikában. Kilenc darabra vágták és megcsiszolták, a két legnagyobb a brit koronaékszereket díszíti.

Ugyanaznap, amikor a Lesedi La Ronát találták, szintén Botswanában rábukkantak egy 830 karátos társára is, amely a világ harmadik legnagyobb nyersgyémántja volt. Botswana a világ második legnagyobb gyémántkitermelő országa, az első Oroszország.

Címlapkép forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK