Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi osztálya az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint az idén harmadik alkalommal összeállított ABC-indikátor keretében a Magyarországon megtelepedett osztrák cégek vezetőit kérdezte meg az általános hangulatról, reformjavaslatokról, várható beruházásokról. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több mint száz cég vett részt a felmérésben.

A megkérdezettek 43 százaléka szerint a gazdasági helyzet az elmúlt egy évhez képest javult, további 40 százalék pedig legalábbis ugyanolyannak, azaz stabilnak értékelte. A válaszadók 63 százaléka 2019-re 6 százaléknál nagyobb bérnövekedéssel számol. A megkérdezettek 73 százaléka további beruházásokat tervez Magyarországon. A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is meghatározó a régióban és Magyarországon egyaránt.

A cégek következő évre vonatkozó várakozásai nagyjából fedik egymást a korábbi évek, valamint a teljes közép-kelet-európai régióban végzett felmérések eredményeivel. A döntő többség növekedést vár az árbevétel (64 százalék), a megbízások (52 százalék) és a kapacitáskihasználtság (50 százalék) területén, míg a munkavállalók száma és a beruházások mértéke a várakozások szerint nagyjából az eddigi szinten fog maradni. Előbbire magyarázat lehet a szakképzett munkaerő egyre jelentősebb hiánya.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországot mi tehetné még vonzóbbá az osztrák cégek számára, a legtöbben a foglalkoztatás témakörét említették. A válaszadók ugyanakkor a munkaerő elérhetősége mellett annak minőségében és termelékenységében is javulást remélnek.

Azt, hogy a cégeket erősen foglalkoztatja a szakképzett és termelékeny munkaerő keresése, az is bizonyítja, hogy csupán 19 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy őket egyáltalán nem érinti a munkaerőhiány. A probléma orvoslására sokan (62 válasz) az úgynevezett pozitív munkáltatói kép (employer branding) erősítésével, illetve a munkaerő saját kiképzésével (34) reagálnak, míg néhányan (28) a konkurencia lefölözéséről számoltak be (ennél a kérdésnél több válasz is lehetséges volt). A szabályozási környezet tekintetében főleg a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a bürokráciacsökkentés és a korrupció elleni hathatósabb fellépés területén remélnek változást.

A Magyarországon jelenlévő osztrák cégek várakozásai összességében inkább pozitívak, bár 55 százalékuk változatlan gazdasági helyzettel számol a következő egy évre, míg 23 százalékuk javulást, 22 százalékuk visszaesést vár.

Ausztria Magyarország legnagyobb befektetői közé tartozik, a számítási módszertől függően 7 százalékos, illetve 10 százalékos részaránnyal. Jelenleg nagyjából 1200 (egyszemélyesnél nagyobb és rendszeres ügyleteket bonyolító) osztrák cég működik aktívan Magyarországon, melyek 60 ezer személyt foglalkoztatnak.

Az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi osztálya az Osztrák Gazdasági Kamara külképviselete, az osztrák gazdaság érdekképviseleti szerve Magyarországon 1955 óta. Operatív tevékenységéhez tartozik többek között a magyarországi üzleti lehetőségek felkutatása az osztrák exportőrök számára, valamint a kapcsolatteremtés magyar üzleti partnerekkel. További fontos feladat a Magyarországon letelepedett osztrák cégek támogatása.