A korábban jelzettnél még magasabb, 13 milliárd dolláros bírságot fizethet a JP Morgan a jelzálogfedezetű értékpapírok korábbi szabálytalan értékesítése miatt. Az amerikai igazságügyi minisztériummal kötendő egyezség nem mentesíti a bank vezetőit a büntetőjogi felelősségre vonás alól - számolt be az amerikai média nyomán a portfolio.hu.

Az amerikai igazságügyi minisztériummal kötendő megállapodás végösszege nem 11 milliárd lehet, ahogy az szeptemberben napvilágra került, hanem 13 milliárd dollár - jelezték bennfentesek. Ez a legnagyobb összeg, amit valaha pénzügyi szervezet az amerikai hatóságokkal kötött egyezség értelmében kifizet. Ráadásul az egyezség nem menti fel a bank vezetőit a büntetőjogi követelmények alól.

Az utóbbi időben a bank hatalmas összegű tartalékot képzett jogi ráfordításokra. Ezek miatt például a harmadik negyedévben veszteséges is lett a Jamie Dimon vezérigazgató által irányított társaság. Ezzel azonban nem sikerült még maga mögött hagynia a múltat a banknak. A NAB Research Bloombergnek nyilatkozó bankelemzője szerint a Wall Street biztos jövőt akar látni a banknál, amit a megállapodás nem hoz el: a vezetők felelőssége nem tisztázott.

Az egyelőre nem véglegesített megállapodás értelmében a bank 4 milliárd dollárt fizethet közelebbről nem meghatározott ügyfeleinek és 9 milliárd dollár az, ami büntetésként a hatóságoknak jár. A hivatalos bejelentés ezen a héten érkezhet.