Óriás blama a GE-nél: le kell állítani az új turbinákat

Nem sikerült hibátlanra az engergetikai rendszereket is gyártó GE technológiai újítása: az új generációs, nagy teljesítményű turbina lapátjai idő előtt eltörhetnek. A hibajavítás 480 millió dolláros kasszából indul.
Szabó M. István, 2019. január 25. péntek, 09:46
Fotó: Napi.hu

Eltörhetnek a turbinapengék, ezért a gyártó General Electric Co. azt tanácsolja, hogy a nagy teljesítményű berendezéseket megrendelők állítsák le a 2015-ben gyártott HA-típusú lapátokkal szerelt konstrukciókat, hogy ki lehessen cserélni azokat. A "visszahívás" tényét a Reuters közölte, hozzátéve, hogy minderre azután került sor, hogy tavaly szeptemberben súlyosan eltört egy texasi turbina ilyen lapátja, majd a jelenség most megismétlődött.

A GE vizsgálata szerint a hiba a cég legújabb, több milliárd dollárért kifejlesztett technológiáját is érinti. Úgy tudni, a második, egyelőre nem publikált üzemi baleset egy GE 9FB turbinával történt, ami hasonló technológiával készül, mint a Texasban eltört 9HA kódnéven gyártott turbina lapátja. A cég erről azt mondta a Reutersnek, hogy a 2015-ös texasi esetet követően nem tudták, hogy mi okozta a problémát, de a mostani eset egyértelművé tette azt. (A GE további információkat nem közölt.)

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a 25 ezer órás működésre tervezett lapátok sokkal hamarabb elfáradnak: a bevizsgált elemeken már 7 ezer órás működést követően találtak mikrorepedéseket. Tavaly decemberben Floridába és Londonba az összes érintett beruházó zárt körű megbeszélésre kapott meghívót, ahol a GE ágazati vezetői arról tájékoztattak, hogy kiterjesztett jótállást és tartalék alkatrészeket biztosítanak mindenkinek a helyzet gyors kezelése érdekében. Be is mutatták, hogyan módosították a kritikus alkatrészek hőkezelési protokollját, és közölték azt is: a lapátok új védőbevonatot is kapnak. A továbbfejlesztett turbinapengéket úgy tervezték meg, hogy legalább 25 ezer órán át problémamentesen dolgozzanak.

Az ügyfelek visszajelzése pozitív volt, és továbbra is választják az adott modellt, amely ma a legfejlettebb turbinatechnológiát jelenti - közölte a GE a Reuters-szel. A javításokra és a jótállási igényekre a cég 480 millió dollárt szán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2019.01.25 19:30

"25 ezer órás működésre tervezett lapátok"

Megérdemlik a retkek!
Bár így járna a többi tervezett avulást alkalmazó cég is!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.01.25 14:06

Ajaj, ez rosszkor jött. A GE így is nagy bajban van, az utóbbi egy-két évben kb. felére esett a részvényárfolyam, sok divíziót eladtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html