A forgalomkorlátozó akciót már a múlt pénteken elkezdték a prágai taxisok, azóta minden nap néhány órás tiltakozással jelezték, hogy nem kérnek az Uberből.

A megmozdulás hétfőn érte el eddigi csúcspontját, amikor több mint 1200 prágai taxisofőr lassította a forgalmat. A cseh fővárosban torlódások alakultak ki, a taxisok a Moldva rakpartján a villamossíneket is elfoglalták, a szerelvények módosított útvonalon közlekedtek, hatalmas késéssel. Incidensre azonban nem került sor.

A prágai taxisok szövetsége szerint az Uber alternatív személyszállítási szolgáltatásai törvényellenesek, s azt követelik a város vezetésétől és a kormánytól, hogy tiltsa be ezt a vállalkozást - írta a portál. Prágában mintegy 8300 taxisnak van engedélye.

A tüntetés szervezői levelet írtak a kormányhivatalnak, és személyes találkozót kérnek Andrej Babis cseh miniszterelnöktől. A kormányfő már a múlt héten jelezte, amint kézhez kapja a levelet, s benne a hivatalos meghívót a találkozóra, eleget tesz a taxisok kérésének.

A cseh közlekedési minisztérium szerint már készül a közlekedési törvény módosítási javaslata, amely az alternatív taxiszolgáltatásokat is szabályozza.

Az Uber három éve van jelen Csehországban, de tevékenysége már két évvel ezelőtt kiváltotta a taxisszövetség tiltakozását. A lakosság körében a népszerűsége és szolgáltatásainak kihasználtsága egyaránt nő.

Fotó forrása: StockSnap