Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület tájékoztatása szerint a VentureEU elnevezésű páneurópai pénzügyi programban 410 millió eurót fordítanak hat kockázatitőke-alap létrehozására. Ez nagyjából 2,1 milliárd euró állami és magánbefektetést hivatott generálni, ami pedig szakértők szerint Európa-szerte mintegy 6,5 milliárd euró értékű beruházást fog eredményezni az induló és a felfutóban lévő innovatív cégek javára, megduplázva ezzel az Európában jelenleg rendelkezésre álló kockázatitőke-forrásokat.

A bizottság adatai szerint a befektetők 6,5 milliárd euró kockázati tőkét helyeztek ki 2016-ban az EU-ban, az Egyesült Államokban pedig 39,4 milliárd eurót. Az európai alapok túl kicsik, átlagos tőkeerejük 56 millió euró, míg az Egyesült Államokban 156 millió euró, így kisebb az európai cégek esélye a gyors növekedésre. Az Európai Unióban tavaly év végén 26 vállalkozás piaci értéke érte el az egymilliárd dollárt, miközben az Egyesült Államokban 109 cégé, Kínában pedig 59 társaságé.

A tervek szerint nagyjából 1500 induló és felfutóban lévő innovatív vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz az új európai alapból.

"A VentureEU növeli a kockázatitőke-alapok számát és méretét. Segít, hogy a nagy potenciállal rendelkező induló innovatív vállalatok Európában maradjanak, és itt növekedjenek tovább, miközben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta lehetőségeket" - közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos.

Jyrki Katainen munkahelyteremtésért felelős biztos pedig hangsúlyozta: a program hamarosan biztosítani fogja Európa innovatív vállalkozói számára az innovációhoz és az ahhoz szükséges beruházást, hogy világviszonylatban sikeres vállalkozásokká nőjék ki magukat, ami több munkahelyet és növekedést jelent.

A kép forrása: StockSnap.io.