Újabb európai országban tört ki bankválság

Bankválság tombol Európa egyik legkisebb országában, amely bár nem az Európai Unió tagja, de az euró a hivatalos fizetőeszköze - számolt be a Portfolio a Reuters híre alapján.
Domokos László, 2017. június 6. kedd, 14:18
Fotó: Napi.hu

San Marinóban, a Közép-Olaszországba ágyazott, mindössze 34 ezer fős miniállamban hat bank is működik és a nemteljesítő hitelek (npl) értéke mintegy 1,8 milliárd euró, ami az éves GDP 113 százalékára rúg - írta a portál.

Az ország pénzügyminisztere azt mondta a hírügynökségnek, hogy most egy rossz bankot"terveznek felállítani, ahová a nemteljesítő hitelállomány mintegy felét tennék át. Ezt megelőzően azonban 100-150 millió eurót kellene előteremtenie a jegybanknak (akár az értékpapírjai részbeni eladásával), hogy likviditást adjon a megroggyant bankoknak, aztán pedig a tőkehelyzetükre is megoldást találni.

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint idén volt egy felmérés, amely szerint a hat san marinói banknak mintegy 260 millió euró tőkére lenne szüksége, ám ez az új bázeli szabályok szerint számolva 490 millió euró lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK