Örülhetnek a részvényesek az Unicredit feldarabolásának

Az olasz Unicredit Bank felgyorsítaná német üzletága leválasztását. Az áramvonalasítástól akár ötödével is többet érhetnek a pénzintézet részvényei, több milliárd euróval gazdagodnának a részvényesek.
Rácz Gergő, 2020. október 14. szerda, 13:42
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Jean Pierre Mustier, a vállalat vezetője minél előbb letudná a milánói központú bank olasz és német üzletágának szétválasztását - írja a Reuters. Az Unicreditnek jelenleg nehézségeket okoz a forrásbevonás, ezt orvosolná a cégevezetés azzal, hogy különválasztja egymástól a két ország üzletágait.

A beszámolók szerint a befektetők "büntetik" az Unicreditet hazai olasz piaca miatt, a 16 milliárd eurós bankpiaci értékeltsége alig magasabb mint más, jóval kisebb, az olasz piacon aktív pénzintézeteké. Az olasz érintettség eltántorítja a befektetőket és felhatja a forrásköltségeket is, noha a bankcsoport árbevételének 60 százaléka a külpiacairól jött be.

Ezek között kifejezetten jól állnak a kelet-európai piacok, az Unicredit Magyarországon is aktív.

Amennyiben a német és az olasz üzletág különválna, az a részvényeseknek sokkal tisztább képet nyújtana, ami egyben az egyes üzletágak értékelésének is jót tenne.

A tisztább értékelés miatt a két bank összesített értéke a Reuters számításai szerint 19 milliárd euróra jönne ki, vagyis a részvényesek összesen 3 milliárd euróval gazdagodnának.

Ezt az értéknövekedést még fokozhatja, ha a müncheni üzletág egy olyan óriással egyesülne, mint a Commerzbank, vagy ha Frankfurtban tőzsdére vinnék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.10.14 15:08

mi lesz az olasz maffiával
azok haljanak éhen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html