Vége: beszüneti működését a legnagyobb orosz magán-légitársaság

Beszünteti működését Oroszország legnagyobb privát légitársasága, a Transzaero a jövő héten, miután az orosz légügyi hatóság jövő hétfőn visszavonja a működési engedélyét - írta a Flightglobal légiközlekedési szaklap szerdán.
MTI, 2015. október 21. szerda, 20:35
Fotó: Reuters

A Rosaviatsia október elején végzett vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Transzaero már nem képes finanszírozni adósságait és folyamatos üzemelését. Így viszont nem felel meg az orosz előírásoknak, ezért jövő hétfővel visszavonják a működési engedélyét.

A Transzaero korábban az orosz államot kérte, hogy vállaljon kezességet 9 milliárd rubel értékű hitele felvételére. Nehéz anyagi helyzete miatt a légitársaság naponta mintegy hetven járatát törli.

Az orosz kormány október elsején jóváhagyta a Transzaero csődeljárásának megindítását. Egy hónappal ezelőtt még azt jelentették be, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot 1 rubelért megvásárolja elsőszámú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát plusz egy részvényt. Bár kormányzati jóváhagyást élvezett a terv, végül meghiúsult.

A Transzaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok oroszországi és külföldi útvonalon is versenytárs volt. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transzaero pedig 7,5 millió utast szállított.

A légitársaság utasainak létszáma 2,7 százalékkal nőtt az első fél évben, vesztesége pedig 8,57 milliárd rubel (131,2 millió dollár) volt. Rövid lejáratú hiteleinek összege június végén 45,8 milliárd rubelt, a teljes adóssága pedig 67,5 milliárd rubelt, azaz több mint 1 milliárd dollárt tett ki.

A szentpétervári székhellyel működő Transzaerót 1990-ben alapították, első járatát 1991 novemberében indította el Moszkva és Tel-Aviv között. Jelenleg 103 útvonalon működtet menetrend szerinti és charter járatokat. A cég flottája 97 gépből áll, és 64 további gépre, köztük négy Airbus A380-asra van rendelése, ezekből kettőt még az idén átvett volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK